Совети за градинари-почетници

Градинарите почетници често прават грешка размислувајќи дека нивниот зеленчук ќе биде подобар ако го прихранат  повеќе, но тоа има  спротивен ефект. На растенијата им е потребна  урамнотежена исхрана, а премногу исхраната, всушност предозирање, може да ги направи болни, па дури и да умрат.

Share
Прочитај повеќе

Грешки при садење овошни дрвја

Овошните садници никогаш нема да ја имаат таа сила на раст и корен како овошје засадено во јама во форма на квадрат во длабочина од 100 x 100 cm и длабочина од 60-70 см. Покрај тоа, коренот на овошје засадено во плитка јама наскоро наидува на тврд слој на земја и не оди длабоко, но странично, по површината на земјата.

Share
Прочитај повеќе

Се одржа првиот конститутивен состанок на Советот за земјоделство и рурален развој

Во овој совет членуваат претставници од високообразовните и научните институции, земјоделски здруженија, стопански комори, локални самоуправи и сите други чинители во секторот земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски имаше работен состанок со Советот на професори

-Со цел поефикасно спроведување на идните политики, на состанокот формиравме работни групи кои ќе работат во областа на фитофармација, советодавен систем, почви, цена на земјоделски производи, сточарство, градинарство, наводнување и агроеколошки мерки, рече Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Денес на седница на економски совет и спорот со брашното

Се очекува, на денешниот Економски совет на министрите од ресорот економија да биде отворено и прашањето за измените на Правилникот поради кој настана недоразбирањето со Србија.

Share
Прочитај повеќе

Формиран национален совет за ИКТ кој ќе ја имплементира Националната стратегија

Првата задача која што пред себе си ја поставија министрите и останатите членови на Националниот совет за ИКТ е да направат детална анализа на постојната состојба во однос на информатичко – компјутерската технологија во ресорите со кои раководат, но и анализа за нивните потреби.

Share
Прочитај повеќе