Хемомак Пестициди со награди за најуспешните земјоделци за 2021

На Манифестацијата за „Избор на најуспешни во областа на земјоделството“ за 2021, доделија пакет производи од својата палета за сите 10 наградени земјоделци. 

Share
Прочитај повеќе

До 14 април проблемот со брашното останува отворен

– Стопанствениците не бараат укинување на маркичките. На состанокот во Скопје коморите од Србија и Македонија се согласија дека прашањето до последен момент ќе биде отворено. Но, можно е и тоа да се надмине до 14 април, нагласува Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Правилно земање на почвена проба

За да може да го дадат максималниот принос и квалитет, овошните садници бараат соодветни почвени услови, но и соодветно ѓубрење. Испитувањето на почвата е важно да се направи пред садењето на овошните дрвца за да се оценат почетните услови на површината и да се преземат мерки за нивно подобрување.

Share
Прочитај повеќе

Окрупнување на земјоделско земјиште

Пилот проектите за консолидацијата на земјоделското земјиште покажаа одредени тешкотии кои треба да се отстранат со подобрување на законот. Во практиката се појавија некои недостатоци во спроведување на постапката и недоволно прецизирани одредби во законот кои го кочат окрупнувањето на парцелите.

Share
Прочитај повеќе