Министерот Хоџа одржа средба со одгледувачите на овци

Согласно заклучоците од денешниот состанок, министерот Хоџа ќе ја информира Владата за барањата на одгледувачите на овци, со цел изнајдување на дополнителни средства наменети за поддршка на подсекторот овчарство.

Share
Прочитај повеќе

Премиерот Заев со министерот Хоџа утрe на средба со лозарите во Кавадарци

Утрешната средба со лозарите во Кавадарци е само уште една во низата средби, консултации и состаноци со сите чинители во овој процес. Откупот на грозјето останува во фокусот на Владата и ресорното министерство.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски на средба со лозаропроизводителите

Заеднички заклучок на сите присутни е дека винариите треба да имаат коректен однос кон своите партнери – земјоделците, да формираат цени кои нема да бидат навредливи за трудот на земјоделецот, туку напротив ќе го стимулираат производството.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски имаше работен состанок со концесионерите на ловиштата

По повеќе одржани средби со концесионерите, конструктивни дискусии и предлози во изминатиот период, може да се каже дека законот е во финална фаза.

Share
Прочитај повеќе

Димковски оствари средба со здружението Бело Злато од Кочани

-Секогаш ми е задоволство да учествувам на вакви работни состаноци каде можеме да размениме предлози, да споделиме нови информации и искуства со цел секоја реколта да биде подобра од претходната, истакна Димковски. 

Share
Прочитај повеќе

Димковски одржа работен состанок со Здружението на лозари „Напредни лозари“

-Во изминативе три години, бевме во постојана комуникација со земјоделците. Од сите наши средби и состаноци, произлегоа многу идеи и предлози за подобрување на секторот. Како и многупати досега, нашата отворена комуникација со лозарите носи напредок. Разговаравме за цената и пласманот на грозјето и подобрените услови за производство на вино, истакна Димковски. 

Share
Прочитај повеќе

Ќе се гради Слупчанска брана со која ќе се овозможи наводнување на дополнителни 1.500 хектари обработливо земјиште

Во тек е подготовка на техничка документација за изградба на Слупчанска брана со која ќе се овозможи наводнување на дополнителни 1.500 хектари обработливо земјиште и дополнување на сегашните брани.

Share
Прочитај повеќе

Информативна средба во МЗШВ за распределбата на земјоделското земјиште од проектот МАИНЛАНД

На втората сесија, избрани геодетски компании од земјава – Гео Монд и Цветковски Консалтинг, добија обука за подготовка на планови за распределба на земјоделското земјиште со промена на граници  и за различните технички барања за успешно спроведување на планирање за распределување на земјиштето во четирите консолидациони области.

Share
Прочитај повеќе

Продлабочување на билатералната соработка помеѓу Република Северна Македонија и Народна Република Кина во областа на трговијата со земјоделски и прехранбени производи од растително и животинско потекло

Во рамките на посетата се иницираа различни прашања кои се однесуваат на трговските односи, кои вклучуваат инспекциски надзор и регулирање на карантинот на производите кои се извезуваат во Народна Република Кина.

Share
Прочитај повеќе

Димковски оствари средба со заменик-министерот за земјоделство на Руската Федерација, Левин :Заеднички ќе се работи на зголемување на трговската размена

Министерот Димковски, посочи дека МЗШВ ќе ја продолжи поддршката на саемите „Продекспо“ и „Мир Питание“, како и на Македонскиот дом во Москва. На состанокот Димковски и Левин се согласија за продолжување на соработката помеѓу македонската Агенција за храна и ветеринарство  и Фитосанитарните служби со Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор – Росселхознадзор, што е важно за непречена трговска размена помеѓу двете земји.

Share
Прочитај повеќе