Министерот Хоџа одржа средба со одгледувачите на овци

Согласно заклучоците од денешниот состанок, министерот Хоџа ќе ја информира Владата за барањата на одгледувачите на овци, со цел изнајдување на дополнителни средства наменети за поддршка на подсекторот овчарство.

Share
Прочитај повеќе

Нов јавен повик: На располагање нови средства за кофинансирање на веќе набавени пчелини матици и педигрирани чистокрвни или хибридни свињи

Финансиската поддршка за набавка на пчелини матици е до 600.000 денари по корисник, додека за набавка на педигрирани чистокрвни или хибридни свињи финансиската поддршка е до 6.500.000 денари по корисник.

Share
Прочитај повеќе

Дополнителна субвенција од 400 денари за предадено јагне

За да се намалат загубите на одгледувачите на овци Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство одлучи да воведе нова дополнителна подмерка за предадено јагне во регистриран кланичен капацитет во висина од 400 денари по грло.

Share
Прочитај повеќе

Работна средба во МЗШВ за состојбата со откупот на јагне

Денеска Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заедно со својот тим и со посебната советничка за земјоделство на Претседателот на Владата на РСМ, Ленче Николовска, имаше работен состанок со откупувачите, претставниците од кланиците и извозниците на јагне за состојбата со откупот.
-Се очекува откупот да тече непречено, а ние како ресорно министерство ќе ја следиме состојбата и нема да дозволиме сточарите одгледувачи на овци да имаат загуба од нивниот производ, рече Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Повеќе од 180 земјоделци на трибината во Велес, заедно со министерот Николовски дискутираа за сите теми од земјоделството

Во врска со информациите во дел од медиумите дека сточарите ја напуштиле трибината, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство одговорно известува дека трибината ја посетија повеќе од 180 земјоделци  кои присуствуваа и активно дискутираа повеќе од два часа, до крајот на настанот, на разни теми од сите области на земјоделството. Неуспешен беше обидот на десетина партиски активисти да создадат впечаток дека земјоделците наводно ја напуштиле трибината.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Нема да дозволиме сточарите одгледувачи на овци од нивниот производ да прават загуба

-Бевме и сме во комуникација со сите засегнати страни, со здруженијата и со сточарите. Се одржаа низа средби во предходниот период и како ресорно министерство и како Влада она што можам да го кажам е дека нема да дозволиме сточарите одгледувачи на овци од нивниот производ да прават загуба и верувам дека сите заеднички ќе донесеме решение“, изјави Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски на средба со сточарите во Чашка и одгледувачите на свињи во Штип

-Обезбедуваме финансиска поддршка за набавка на фотоволтаични колектори и водопоила во бачилата. Работиме на измени во Законот за пасишта со кои ќе се овозможи склучување повеќегодишни договори за користење на пасиштата, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Илиевски оствари средба со претседателот на здружението на сточари „Орлови вари“ од Битола

Една од нив е и средбата, втора по ред, со претседателот на здружението на сточари „Орлови вари“ од Битола –  Никола Георгиев и членови на здружението.
Со раководителот Методија Илиевски разговараа за проблемите со кои се соочуваат во сточарството и за идите планови на здружението.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Предлозите за развој на овчарството ги разгледуваме заедно со сточарите, предвидени нови мерки за следната година

Министерот Николовски им порача на одгледувачите на овци, дека сите овие барања ќе бидат детално разгледани и веднаш ќе се направат анализи за да се види кое од овие барања може најбрзо да се реализира со цел да им се овозможи рентабилно производство на одгледувачите на овци. Исто така, министерот потенцираше дека ќе иницира средба со градоначалниците од сточарските региони со цел во најскоро време да се решат и проблемите што ги имаат одгледувачите на овци во делот на патната и канализационата инфраструктура.

Share
Прочитај повеќе

Деветта средба на сточари и земјоделци

На средбата ќе бидат изнесени импресии од досегашните состаноци, постигнатите резултати при комуникацијата со МЗШВ и насоки за понатамошно дејствување од страна на сточарите.

Share
Прочитај повеќе