Хоџа оствари средба со производителите и откупувачите на зелка од Струмица

На средбата се разговараше за почетокот на откупот на пролетната зелка. Се разменија информации за актуелната состојба, за количините на произведена зелка на отворено и во затворен простор, состојбата со пласманот на домашниот и странскиот пазар како и реализираниот извоз од минатата година.

Share
Прочитај повеќе

Во Струмица запленети 50 кг. небезбедна риба

Во координација со Министерството за внатрешни работи, вчера, во Струмица,  инспекциски служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) спроведоа акција за спречување на продажба на храна од животинско протекло без соодветна документација, надвор од зелените пазари, во нехигиенски услови и без воспоставен термички режим за нејзино чување.

Share
Прочитај повеќе

Педесет земјоделци се обучуваат за примена на современи агроеколошки мерки

На овие обуки експерти од областа на овоштарството, градинарство, почви, наводнување и заштита им даваат стручни совети на земјоделските производители со цел подобрување на квалитетот на земјоделските производи и приносот.

Share
Прочитај повеќе

Голема побарувачка за струмичката пиперка „ајварка“

– „Ајварката“ се работи на големо. Прва класа се откупува за 30, а втората за 20 денари за килограм. Покрај нас ја откупуваат и сите домашни преработувачи. Најмногу интерес за „ајварката“ има од сите поранешни југословенски републики и на повеќе европски пазари, рече Благој Витанов, откупувач од Струмица.

Share
Прочитај повеќе

Зелените пазари работат, градинарите задoволни

Пролетната реколта на раноградинарите доби уште една можност за пласман освен директно на откупните центри. Според производителите од Банско, ова е клучно заради големиот број трговци но и маркетите кои се снабдуваат со свеж зеленчук на овој начин.

Share
Прочитај повеќе

За прв пат, после 12 години од имплементацијата на ИПАРД програмата, државата нема да враќа пари во ЕУ

Мерката им овозможува на фирмите и на земјоделските задруги да инвестираат во отворање на преработувачки капацитети и опрема, при што 50 отсто од инвестицијата ќе им биде кофинансирана.

Share
Прочитај повеќе

Инфо ден за ИПАРД денес во Струмица, ќе присуствуваат министерот Димковски и директорот на АФПЗРР – Бабовски

Денес, (10.01.2020 година), петок, во 11.30 часот, во Домот на АРМ во Струмица, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, ќе присуствуваат на работилницата во склоп на инфо-деновите коишто се наменети за информирање на сите потенцијални баратели за користење на финансиски средства од ИПАРД Програмата 2014-2020.

Share
Прочитај повеќе

Струмица почна со брендирање на шумските производи од планината Беласица

Струмица почна со брендирање на шумските производи од планината Беласица. ,,Беласица планински производ“, ова е брендот под кој во иднина на пазарот ќе се пласираат дел од производите  кои потекнуваат од територијата на оваа планина.

Share
Прочитај повеќе

50 земјоделци од Струмица и Радовиш ќе добијат грантови од швајцарската влада

Нови 250 000 евра им стојат на располагање на земјоделците од струмичко радовишкиот регион како поддршка за воведување на модерни агро-еколошки мерки во производството на овошје и зеленчук. Средствата се дел од новиот циклус на  грантови на УНДП и Швајцарската агенција за развој и соработка. Целта е подобрување на квалитетот на животната средина и управувањето со водите преку намалување на притисоците од различно потекло и ублажување на ризикот од поплавите.

Share
Прочитај повеќе

Регионална работилница за подигнување на свеста за консолидација на земјиште во Струмица

Потсетување: Денеска во Струмица ќе се одржи регионалната работилница за подигнување на свеста за консолидација на земјиштето во Струмица

Share
Прочитај повеќе