Трговците во Струмичко бараат килограм повеќе градинарски производи и грозје

Трговците и извозниците од Струмичко бараат килограм повеќе градинарски производи и грозје за да можат да ги исполнат договорните обврски кон странските партнери.

Share
Прочитај повеќе

Намаленото производство на пролетна зелка во Струмичко ги натера трговците да ги откажуваат нарачките

Иако е крај на бербата во Струмичко, откупната цена на пролетната зелка е 30 денари за килограм, а секојдевно расте побарувачката за неа.

Share
Прочитај повеќе

Снегот во Струмичко добредојден за житните култури, од студот се регистрираат штети кај расадот

Снегот во Струмичко е добредојден за житните култури, но студот предизвикува проблеми на расадот кај одредени градинарски култури кои ќе се садат на отворено подоцна, информираат градинари од Струмичко

Share
Прочитај повеќе

20 проценти повеќе насади со тутун во струмичко во споредба со лани

Површините со тутун во струмичкиот регион оваа година ќе  бидат зголемени . Благодарение на поволните временски услови за оваа култура сеидбата е речиси завршена. Засадени скоро 95% од планираните површини кои се зголемени за околу 20% во однос на лани.

Share
Прочитај повеќе

Градинарските култури во Струмичко се откупуваат по рекордно високи цени

Кромидот, младиот компир, доматите, цвеклото и лутите пиперки во Југоисточниот регион на државата се откупуваат по рекордно високи цени.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците и откупувачите во Струмичко оптимисти за претстојната производствена сезона

И земјоделските производители и откупувачите во Струмичко со оптимизам ја пречекуваат претстојната производствена сезона.  Оптимизмот го темелат на фактот што зимската зелка годинава по подолго време има добра откупна цена, која во континуитет е околу 25 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

Завршува откупот на тутун во Струмичко

Еден месец пред официјалното завршување на откупот во Струмичко се откупени скоро 99 проценти од ланското производство односно околу два милиони килограми.

Share
Прочитај повеќе

Во Струмичко пет компании го откупуваат тутунот

-И временските услови им одат на рака на тутунопроизводителите и затоа апелираме до нив да не го влажнат тутунот по вештачки пат, туку да остават тоа да се изврши природно. Само така ќе имаат добра манипулација на тутунот и ќе постигнат добра откупна цена. Има време и тутунарите да не брзаат, апелира Трајков.

Share
Прочитај повеќе

Доцни есенската сеидба во струмичко

Причина плус за пробивање на оптималните рокови кои вообичаено почнуваат околу средината на октомври е таканаречената ротацијата на површините кои претходно биле засадено со други култури а сега се планираат   за некоја од житните.

Share
Прочитај повеќе

Почна бербата на пиперката „ајварка“

-Иако календарски сезоната за подготвка на ајвар е идниот месец, сепак има интерес за црвената пиперка. Засега ја откупуваат производствените капацитети, но интерес има и од странство, велат производителите.

Share
Прочитај повеќе