Одгледувачите на овци од тетовско се здружуваат во задруга: Најдобар начин до сигурен пласман, развој и модернизирање на производството

Им треба здружување, заеднички настап, едукација, информации, пари од фондови и мерки на Владата. Сето тоа ќе им го овозможи здружувањето во земјоделска задруга и затоа секоја чест на иницијаторите кои имаат искрена желба да помогнат во развојот на овчарството во тој регион.

Share
Прочитај повеќе

Во Тетово се оценува квалитет на мед од 260 пчелари од 21 земја

На Универзитетот во Тетово вчера триесетина судии започнаа со органолептичка анализа на пристигнатите примероци мед во рамки на четвртиот натпревар за квалитет на мед „Тетово награди за мед“ (Tetovo Honey awards) што го организираат здруженијата „Полошки мед“ и „Градот на пчелите“. Пристигнаа 260 примероци на пчелари од 21 земја.

Share
Прочитај повеќе

Оглас од Здружението за одгледувачи на овци ШАРПЛАНИНЕЦ Тетово

Здружението за одгледувачи на овци ШАРПЛАНИНЕЦ Тетово има потреба од ангажирање на три лица

Share
Прочитај повеќе

Нова инвестиција на „ЛЕАР“ и „Нормак Инвестмент Груп“ во ТИРЗ Тетово

Американската компанијата „ЛЕАР“ и „Нормак Инвестмент Груп“ денеска во Технолошко индустриската развојна зона во Тетово ќе постават камен-темелник на новата заедничка инвестиција. Станува збор за нов втор инвестициски циклус кој изнесува 15 милиони евра.

Share
Прочитај повеќе

Денес ИПАРД инфо денови во Тетово и Кичево

Тетово во 10 часот, Кичево во 14 часот. За сите заинтересирани компании во руралните средини, за создавање на нови услови за вработување, достигнување на ЕУ стандардите, имплементирање на нови технологии и процеси, во тек е јавен повик 02/2019 за мерка 3 Инвестиции во основни средства за преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи.

Share
Прочитај повеќе

Зголемен интерес за земјоделско осигурување во Полошкиот регион

-Трибината во Општина Тетово е одличне начин на заедничка средбат помеѓу земјоделците од полошкиот регион и осигурителните компании. И понатаму ќе продолжиме да ги поддржуваме ваквите средби, бидејќи сме убедени дека само со директна комуникација, едукација и објаснувања земјоделците ќе можат да ги искористат средствата кои ги нудат осигурителните компании, но и фондовите кои владата ги има предвидено за развој на земјоделието, рече Селами.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Проблемите се системски и се решаваат трајно

Овие трибини се прават со цел да се слушнат од прва рака проблемите, а потоа да се работи на нивно решавање. Проблемите се системски и се решаваат поспоро, но трајно.

Share
Прочитај повеќе

Презентирани новите мерки од програмите за финансиска поддршка и рурален развој пред земјоделците во Тетово

Денеска, на земјоделците во Тетово, министерот Љупчо Николовски, посебната советничка за земјоделство на ПВРМ, Ленче Николовска, државниот секретар при МЗШВ, Нефрус Челику и директорите на институциите во состав на МЗШВ, им ги презентираа новите мерки од програмите за финансиска поддршка и рурален развој.

Share
Прочитај повеќе

Во Полошкиот регион се одржа втората едукативна работилница за ефикасно искористување на средствата од ИПАРД програмата

За да се добијат што повеќе нови и квалитетни апликации земјоделците денеска беа запознати и за тековните огласи за добивање на средства по Мерка 3 од ИПАРД програмата „ Инвестиции во материјални средства за преработка на земјоделски и рибни производи“, која истекува на 29 јануари.

Share
Прочитај повеќе

Работилница за користење средства од ИПАРД 2014 – 2020 програмата

Работилница на тема „Користење на средства од Инструментот за претпристапна помош на Европската унија за рурален развој – ИПАРД 2014 – 2020“ денеска ќе се одржи во Тетово.

Share
Прочитај повеќе