Димковски: 1,5 милиони денари за активности за заштита на називите на македонските земјоделски производи и традиционални специјалитети

Денеска се објави Јавниот повик наменет за финансиска поддршка за изработка на елаборати и спецификации на регистрација за заштита на називот на земјоделските и прехранбените производи со „Ознака за потекло“, „Географска ознака“ и „Ознака за гарантиран традиционален специјалитет“.

Share
Прочитај повеќе

Суровото млеко ќе се продава во млекомати, а сирењата на нашите баби во маркетите

Наскоро индивидуалните земјоделски производители ќе можат легално да ги продаваат своите производи во маркетите. При тоа, ќе бидат загарантирани барањата за безбедност на храната, но и ќе се заштити традиционалното производство на храна од животинско производство.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Ќе воспоставиме систем на заштита на традиционалното производство и поддршка на локалните производители

Затоа, како држава, неопходно е да воспоставиме систем на заштита на традицоналното производство и поддршка на локалните производители. Ваков систем на поддршка веќе имаат воспоставено голем број земји членки на Европската унија“, изјави министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски.

Share
Прочитај повеќе