Димковски: До завршување на законскиот рок остануваат уште 7 отсто тутун за откуп, секој килограм произведен тутун ќе биде откупен

-Тутунарите нема да бидат оставени на цедило. Ги повикувам тутунопроизводителите да не потпаѓаат под манипулации, затоа што откупот законски трае до 29-ти февруари, а се очекува овие 7 отсто да се откупат и пред рокот, за десетина дена, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски беше во посета на кичевскиот регион

-Ме пречекаа сопственикот, овчарите и шарпланинците. Трлата полни со 800 овци и 200 јагниња. Амбарите полни со сточна храна. Во бокалите јогурт и планински чај.
Во прекрасната природа на 900 метри надморска висина, животот тече во спокој под синото небо на планината Лубен, рече Димковски. 

Share
Прочитај повеќе

Димковски во Штип: Преку ХС Злетовица, жителите од североисточниот регион ќе имаат навремено снабдување со чиста вода за пиење

-Отворен е јавниот оглас за избор на изведувач за пречистителната станица за вода за пиење во Штип, којашто ќе биде поврзана со хидросистемот Злетовица, каде што имаме изградено систем од порано но не е во функција. На 5-ти фервруари се затвора повикот, ќе се разгледаат понудите и многу брзо ќе се започне со градежните активности бидејќи парите се веќе обезбедени од МЗШВ, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Непречено тече откупот на зимската зелка

Министерот Димковски во директна комуникација со земјоделците се информираше за текот на откупот на зимската зелка и им порача дека откупот ќе продолжи непречено да се одвива, а министерството ќе продолжи да креира развојни мерки и политики, кои секогаш се во интерс на земјоделците.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски: Земјоделската 2019 е потврда на добрите политики на Владата и финансиската поддршка на земјоделците ќе продолжи со навремена и неселективна исплата на субвенциите

Нема поништување на објавените јавни повици за давање на државно земјоделско земјиште под закуп. Во тек се вкупно четири јавни повици за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост, за коишто рокот за поднесување на потребната документација е до 22 овој месец.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Техничката Влада нема да ја закочи исплатата на субвенциите

Димковски потенцираше дека во овие две и пол години се зголемија субвенциите, се воведоа развојни мерки, и се направи ревизија на државното земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Институциите постапуваат согласно законите и нема да се штити криминал

За нерегуларностите на концесионерот на Охридското езеро, МЗШВ изминатиов период доби, многу поплаки и од граѓаните. МЗШВ соодветно реагираше до ДИЗ, Пазарен инпсекторат, Трудов инспекторат и Агенцијата за храна и ветеринарство за да се извршат  итни инспекциски контроли на терен.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Откупот на тутун во Конче продолжува, нема простор за загриженост

-Јас ги информирав дека нема простор за загриженост и дека откупот ќе продолжи со планираната динамика согласно договорите со откупувачите, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Инфо ден за ИПАРД утре во Струмица, ќе присуствуваат министерот Димковски и директорот на АФПЗРР – Бабовски

Утре, (10.01.2020 година), петок, во 11.30 часот, во Домот на АРМ во Струмица, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, ќе присуствуваат на работилницата во склоп на инфо-деновите коишто се наменети за информирање на сите потенцијални баратели за користење на финансиски средства од ИПАРД Програмата 2014-2020.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Ние ќе продолжиме да работиме во интерес на оризарите

-Кога се појави проблем со откупот на оризовата арпа, интервенираме веднаш така што се измени програмата за директни плаќања со интервентна мерка за оризарите со што 41,4 милиони денари беа исплатени на сметките на 1.130 оризопроизводители во октомври 2019 година, средства кои беа дополнителни на основната субвенција, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе