Oд извозот на лешници, Турција за 6 месеци заработи 954.265.842 долари

Во периодот од 1 септември 2018 година до 28 февруари 2019 година, за 6 месеци, Турција извезе 167.705 тони лешници, од кои заработи приходи во износ од 954.265.842 долари.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: На македонскиот пазар нема турски мандарини полни со пестициди

Пратки со посоченото овошје од Турција во земјава лабараториски се тестирани во месец декември лани, а во фаза на лабараториско тестирање се и мострите  кои инспекторите за храна на агецнијата ги земаат овој месец. Во испитаните мостри во декември не се утврдени отстапувања во поглед на безбедносните критериуми за цитрусно овошје.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Во Македонија нема небезбедни домати од Турција

Во Македонија нема увезeни турски домати кои не се безбедни за употреба тврдат од АХВ. Ова следува откако по српските медиуми експресно се прошири веста дека на белградските тезги има отровни домати од Турција.

Share
Прочитај повеќе

Заев побара квоти за извоз на јагнешко во Турција

Ја искористивме приликата да побараме, Владата на Република Турција да размисли за овозможување квоти за Република Македонија, за извоз на телешко и јагнешко месо, како што е тоа овозможено за БИХ и Република Србија, изјави премиерот Зоран Заев

Share
Прочитај повеќе