Тутунарите интензивно ги пријавуваат вишоците, се бара откуп и во сабота

Во прилепско-пелагонискиот регион за пет дена се пријавени околу 2 200 тони вишок тутун што треба дополнително да се преземе од договорените количини, информираат од Подрачната единица на Министерството за земјоделство во Прилеп.

Share
Прочитај повеќе

Премиерот Заев и министерот Хоџа на средба со претставници на тутунопроизводителите, договорeни чекори за постигнување повисока просечна цена на тутунот

Премиерот Заев и министерот Хоџа изразија согласност да се покрене иницијатива за укинување на четвртата класа, како и дополнителните класи тутун, за откуп од реколтата од оваа година, со што компаниите откупувачи ќе го дадат својот придонес за постигнување повисока просечна цена.

Share
Прочитај повеќе

Изјава на министерот Хоџа: Ако сметате дека има неправилности, барајте второстепена комисија, каде што има проблем ќе одам лично

-За мене е нелогично постоењето на 4 класа и се надевам дека ќе успееме да ја тргнеме и на тој начин автоматски ќе се зголеми и просечната цена, изјави Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Целокупното договорено количество на тутун од реколтата 2019 ќе биде откупенo

Досега се откупени над 22,4 милиони килограми тутун во вредност од близу 5 милијарди денари или повеќе од 85 отсто од договореното количество е веќе откупено. Се очекува откупот да заврши до крајот на следниот месец. 

Share
Прочитај повеќе

Наредната година се укинува евидентниот лист, потпишан е новиот Закон за тутун, производи од тутун и сродни производи

Со донесување на Законот за тутун, тутунски производи и сродни производи ќе се подобри и поедностави постапката за пријавување на производството на тутун, ќе се укине издавањето на евидентниот лист, договорот на производството и откуп на тутун ќе се склучува со откупувачот на тутун кој директно го внесува во електронскиот систем за водење на евиденција на тутун-ИСЕТ

Share
Прочитај повеќе

Тутунопроизводителите сакаат да го стопираат откупот на тутун

Централниот регистар ги отфрлил одлуките на вонредното собрание оти немале доказ за утврдување на фактот дали иницијаторите имале легитимитет, поточно дали вонредното Собрание било свикано од една третина на членовите на Собранието.

Share
Прочитај повеќе

По 12 години тутунарите ќе добијат нов закон за тутун

Откупувачите ќе бидат должни евиденцијата на катастарските парцели, површините и склучените договори со производителите да ги поднесуваат електронски до Министерството за земјоделство. Договорот за откуп се склучува најдоцна до 31 март во тековната година.

Share
Прочитај повеќе

Тутунарите бараат субвенциите да се исплаќаат по килограм тутун, а не по класа

Тутунопроизводителите од под плачковичките села во Карбинскиот регион бараат да се врати стариот модел на субвенционирање со линеарна исплата за предадените количини тутун, без разлика на класа.

Share
Прочитај повеќе

Договарање на новото производство на тутун

До денеска треба да бидат склучени договорите на тутунопроизводителите со монополите. Тутунарите бараат од откупувачите да ги зголемат откупните цени за 20 проценти, по класи и по типови на тутун за реколтата од 2018-та година, заради зголемените трошоци за производството и подобриот квалитет на родот.

Share
Прочитај повеќе

Заврши откупот на тутун со просечна цена од 217, 60 денари

Во рамки на предвидениот законски рок, заврши откупот на тутун од реколтата за 2017-та година. Откупени се вкупно 23.559.122 килограми тутун, со просечна откупна цена од 217,60 денари за килограм, информираат од Владата и додаваат дека откупениот тутун е во целост исплатен.

Share
Прочитај повеќе