ЈАВЕН ПОВИК бр.4/2023 – Мерка 121 – Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства

Максималната вредност на прифатливи трошоци по корисник за Мерка 121 – Инвестиции за
модернизација на земјоделски стопанства изнесува 600.000,00 денари. Крајниот рок за доставување на барањата за финансиска поддршка не подоцна од 10.06.2023 година.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Досега се откупени 17.5 милиони килограми тутун и исплатени се 3,6 милијарди денари

Откупот на тутун од реколтата 2022 година тече интензивно во сите 200 откупни пунктови, информираше министерот Љупчо Николовски.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Тутунот достигна рекордна просечна цена од 285 денари за килограм

Годинава тутунопроизводителите ги рушат рекордите и испишуваат историја на досега највисока просечна откупна цена од 285 денари за килограм, што претставува зголемување за повеќе од 40% во однос на минатогодишната.

Share
Прочитај повеќе

Пристигнаа вкупно 2901 апликација за набавка на трактор, изградба на силоси, мандри, опрема за производство на тутун и проектот рурална жена

Зголемен интерес кај земјоделците бележат последните пет јавни повици кои беа распишани од програмата за Рурален развој за 2022 година, преку кои се овозможи поддршка за набавка на трактор, поддршка за изградба на силоси, изградба на мандри, поддршка за набавка на опрема за производство на тутун и грантот за рурална жена.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: По субвенциите за овоштарство, подготвуваме исплата за градинарство и тутун и првите исплати од Интервентниот фонд

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски во изјава за Агротим вели дека исплата на субвенциите во мај месец ќе има за градинарство, тутун, а ќе следуваат и првите исплати од Интервентниот фонд.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Една од следните исплати за субвенции е за тутунопроизводство

Тутунопроизводителите знаат дека ги добиваат субвенциите, нема селекции, сите во еден ден ги добиваат, активно ги следиме откупот и откупните цени. Една од следните исплати од страна на Платежната агенција е токму за над 33.000 тутонопроизводители.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Откупот на тутунот се одвива непречено, досега се откупени 74% од договорното производство

-Уште во 2017 година за реколтата од 2017 го реализиравме ветувањето коешто го дадовме на тутунопроизводителите како најбројна категорија на земјоделци кои се занимаваат со оваа значајна земјоделска гранка, која обезбедува над 100 милиони евра девизен прилив во државата, рече Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа на средба со производителите на тутун

Бројот на откупните пунктови, динамиката и интензитетот на откуп беа темите за кои се разговараше. Остануваат уште дваесет дена до истекот на крајниот рок, период за кој треба сите заедно да вложиме напори како би се откупил вишокот на тутун.

Share
Прочитај повеќе

Нема откуп на вишокот тутун од идната година

Од идната реколта нема повеќе да има откуп на вишокот тутун, а откупувачите ќе откупуваат само околу 21 милион килограми.

Share
Прочитај повеќе

Изгласани измени на Законот за тутун, рокот за откуп продолжен за еден месец

Собранието  едногласно го донесе Законот за изменување и дополнување на Закон за тутун, предложен од група пратеници од владејачкото мнозинство.

Share
Прочитај повеќе