Инвестицијата „Интернационал фреш фуд“ носи нови 3000 вработувања и развој на кооперантските односи со земјоделците

На овој начин не само што ќе имаме намалување на увозот на свежо пилешко месо во земјава, кој во моментот изнесува 95% од домашната потрошувачка, туку и се отвора можност за да извезуваме надвор на странските пазари.

Share
Прочитај повеќе

Првата современа фабрика за отпад во земјава ќе се гради наредната година

Современиот систем за управување со отпад или како што ја нарекуваат регионалната депонија кај светиниколското село Мечкуевци ќе почне да се гради во втората половина на 2021 година.

Share
Прочитај повеќе

Месната индустрија “НИКСИ” е доказ дека земјава има институционален капацитет и знаење за реализација на големи проекти

Оваа компанија остварува производство со капацитет од 1500 кг. на дневно ниво и при тоа за своите месни преработки, користи свежо месо од домашни добавувачи, а само 10% од увоз.

Share
Прочитај повеќе

Една година успешна приказна на првата македонска фабрика за фотоволтаични панели

Додека кај нас за енергетски ефикасен објект важи оној кој има фасада со добра изолација од стиропор и ПВЦ прозорци, во европски и светски рамки критериумите за енергетска ефикасност се далеку над тоа ниво. Под таквите критериуми се подразбира и фасада која е направена од фотоволтаични панели. Нешто од што сите би имале корист ако се знае дека Македонија има најмногу сончеви денови во регионот. Во земјава за околу еден месец ќе биде промовиран токму таков објект – прв со фотоволтаична фасада. Панелите кои се поставуваат се направени овде, во фабриката Пиксел Груп во Скопје, која е првата фабрика за производство на фотоволтаични модули во Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Во Лозово ќе се гради кафилерија, мршите веќе нема да завршуваат на депонии

-Засега е планирано од нус-производите да се добиваат високоеенергетски масла кои ќе се искористат за добивање енергија. Нашата цел како Агенција е да го запазиме еколошкиот дел и да стекнеме увид во состојбата со болестите. Затоа и инсистираме на воспоставување ваков систем – собирање, дистрибуција, преработка и искористување, потенцира директорот.

Share
Прочитај повеќе

Во општина Ранковце се отвори првата домашна фабрика за производство на пелети за огрев, инвестиција вредна 3 милиони евра

– Во време кога природата ни праќа јасни сигнали за нејзината загрозеност, во време кога се соочуваме со загадување на воздухот, повеќе од потребно е да се фокусираме на обезбедување на здрава и чиста животна средина за граѓаните. Во тој контекст радува фактот, што токму основната цел на оваа фабрика е да даде една нова димензија на еко свеста во Македонија, преку производство на еколошки производи, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Создадена најголемата компанија за марихуана во светот

„Aurora“ плати околу 850 милиони долари за купување на „CanniMed“. Според аналитичарите, целта на овој договор е сериозното навлегување во сферата на медицинските производи создадени на база на марихуаната.

Share
Прочитај повеќе