Хрватска и 12 членки на ЕУ се договорија за туристички „зелен пасош“

Хрватска и дванаесет членки на Европската Унија постигнаа договор за критериумите за издавање т.н. „зелен пасош“, што ќе го олесни протокот на туристи во време на пандемија, соопштено е денеска во Виена.

Share
Прочитај повеќе

Жилавка – бело вино од разновидно грозје

Жилавката е извонредно бело вино кое се одликува со жолтозелена боја со сјајна ниjанса, карактеристична за сортата. Аромата е комплексна, овошно-вегетативна, при што доминираат аромите на свежо искосена зелена трева,  македонски билки и сочни ароми на зелена праска и диња. Вкусот е полн, свеж, со изразен минерален карактер и пријатна горчина во финишот. Балансираните киселини во вкусот му придаваат исклучителна свежина на ова вино. 

Share
Прочитај повеќе

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, изминатиот период имаше интензивни работни средби со амбасадорката на Република Хрватска во РСМ, Данијела Баришиќ, а беше испратено и писмо до хрватскиот министер за земјоделство Томислав Толушиќ.  Сега, вината со потекло од Република Северна Македонија ќе можат да се рекламираат и промовираат во Република Хрватска. Ова е од големо значeње за винарските визби, бидејќи Хрватска е втора извозна дестинација за вино во шише од Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Хрватското искуство за повлекување на средства од ЕУ фондовите драгоцено за Македонија

„По влезот на Хрватска во ЕУ, за десет пати се зголеми финансиската поддршка во земјоделството. Досега искористивме 2 милијарди и 400 милиони евра од Европските фондови наменети за агро – секторот. Годишно хрватските земјоделци имаат на располагање 800 милиони евра субвенции.“ – рече директорката на Платежната Агенција на Хрватска, Матилда Цопиќ. 

Share
Прочитај повеќе

Хрватска бара увезена работна сила за берба на јаболка

Оваа сезона овоштарите во Хрватска ќе имаат богат род, се очекуваат од 100.000 до 120.000 тони јаболка, за што ќе бидат потребни 10.000 берачи. За 50 хектари со јаболка се потребни 50 берачи. 

Share
Прочитај повеќе

Велешкиот млад кромид на пазарот во Хрватска

Како што информираат производителите, годинава се извезени пет шлепери од по 12 тона или вкупно 60 тона млад кромид. Тие изјавија дека само делумно се задоволни од извозот иако откупувачот веднаш им исплатил. Цената, според нив, била далеку пониска споредено со лани.

Share
Прочитај повеќе

Хрватска отвора прв европски центар за лекување со канабис

Од центарот соопштија дека маслото од канабис ќе се користи за медицински цели и во сето тоа нема ништо што не е законско. Лекувањето ќе чини околу 400 евра дневно, но и покрај високата цена, постои голем интерес за третманот со медицински канабис.

Share
Прочитај повеќе