Се чистат одводните канали во руралните средини во делчевско

Во Делчево започнува спроведувањето акции за чистење на одводните канали во руралните средини. Првата акција како што информираа од општината се реализираше во делчевското село Вирче.

Share
Прочитај повеќе

Како да се дезинфицираат живеалиштата на добитокот?

Секој дезинфициенс има специфична цел и специфична област на дејствување. Затоа, секое купено средство за дезинфекција мора да има упатства за подготовка на формата и методот на употреба.

Share
Прочитај повеќе

АХВ дел од еко акцијата за чистење

Агенцијата за храна и ветеринарство се приклучи на еко акцијата во која државната администрација заедно со граѓанското здружение „Не биди ѓубре“  го чистеше главниот град  Скопје. Вработените од Агенцијата со неколку други државни институции ја чистеше околината на месноста Јурија во скопскта општина Ѓорче Петров.

Share
Прочитај повеќе

Општина Новаци доби трактор и приколица како дел од проектот за прекугранична соработка Македонија- Грција

-Набавивме трактор Ландини серија 6-120 Ц и тракторска приколица Челмак од 5 тона  за влечење и транспорт на биомаса од речните корита. Ова е само дел од потребната опрема за таа намена. Во тек е јавната набавка за набавка на хидраулична рака за сечење и чистење на вегетацијата од речните корита и каналите, а дополнително ќе се набави и балирачка и котел за парно греење специјализаран за биомаса, рече Љубе Кузманоски, градоначалник на Општина Новаци.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Работиме на континуирано и навремено чистење на одводните канали и речни корита во секоја општина

Чистењето на овој канал е од исклучително значење за Романовце, со цел да се спречи појава на поплави кои се случуваа изминативе години, но и од здравствен безбедносен аспект, затоа што има фекалии, а токму покрај него поминуваат децата од ова село кога одат во училиште. Ова акција ја спроведува подржуницата на АД Водостопанство, односно подружницата Кумановско-Липковско поле, во соработка со МЗШВ. Нафтата за машините е обезбедена од Владата на Република Македонија, а машините се купени од инвестиционата Програма на МЗШВ.

Share
Прочитај повеќе