Од денеска целосно затворен сообраќајот на делницата помеѓу клучките Штип-Запад и Штип-Југ

Автомото сојузот на Македонија (АМСМ) информира дека од денеска целосно ќе биде затворен сообраќајот на делницата помеѓу клучките Штип-Запад и Штип-Југ.

Share
Прочитај повеќе

Штип добива две нови индустриски зони

Нови парцели за индустриски капацитет се оформуваат во близина на штипската приградска населба Три Чешми, со цел да им се излезе во пресрет на барањата на бизнис-заедницата, која бара и сака да инвестира во нови објекти.

Share
Прочитај повеќе

Вицепремиерот Николовски: Владата даде согласност за 7,5 милиони евра за брана на реката Отиња кај Штип

За капиталниот проект во македонскиот Исток, брана на река Отиња со придружни објекти, Владата даде согласност за поддршка со буџетски средства, 7,5 милиони евра во следните три години:

Share
Прочитај повеќе

Димковски во Штип: Преку ХС Злетовица, жителите од североисточниот регион ќе имаат навремено снабдување со чиста вода за пиење

-Отворен е јавниот оглас за избор на изведувач за пречистителната станица за вода за пиење во Штип, којашто ќе биде поврзана со хидросистемот Злетовица, каде што имаме изградено систем од порано но не е во функција. На 5-ти фервруари се затвора повикот, ќе се разгледаат понудите и многу брзо ќе се започне со градежните активности бидејќи парите се веќе обезбедени од МЗШВ, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски: Искористени максимално средствата од ИПАРД програмата

Оваа година е историска за искористување на средствата од ИПАРД програмата, со што државата првпат не плаќа пенали за неискористување на овие европски средства.

Share
Прочитај повеќе

Димковски : Заедно со локалната самоуправа активно работиме во спроведување на мерките за превенција од појава и ширење на болеста африканска свинска чума.

„Би сакал да нагласам дека сите превентивни мерки што ги преземаме се за намалување на ризикот од африканска свинска чума, со градоначалникот Бочварски и со ветеринарната стануца тука во Штип ги разгледавме сите мерки кои ги преземавме ние како министерство, затоа што секако, први кои би се соочиле со оваа болест се ветеринарните амбуланти и локалната самоуправа. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, веќе ја подготви програмата со која од 1 септември до 15 октомври сточарите кои не ги исполнуваат биосигурносните мерки ќе добијат парична сума од 3 илјади денари по глава. “, изјави министерот Димковски

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Со изградбата на браната Отиње ќе се овозможи наводнување на околу 200 хектари земјоделска површина

Изградбата на оваа брана ќе придонесе за навремено обезбедување на техничка вода, заштита од поплави, сурова вода за пиење, но и она што е најважно за секторот земјоделство, со водата од браната ќе се овозможи и наводнување на околу 200 хектари земјоделска површина.

Share
Прочитај повеќе

Завршува бербата на вишни во штипско-карбинскиот регион

Во штипскиот  регион вообичаено се преработуваат околу 2.000 тони, а оваа година се очекуваат да бидат преработени над  1.500 тони вишни. Вишната има одличен пласман и веќе се извезува на пазарите во Франција, Белгија и Германија. Производителите на вишни се задоволни од квалитетот и откупната цена, која за прва класа достигнува и до 35 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

Штипското прифатилиште одобрено согласно законските одредби за заштита и благосостојба на животните

Aгенцијата за храна и ветеринарство остро реагира на соопштението кое денес до медиумите го испрати здружението за заштита на животните ,,Анима Мунди,, во кое неосновано се обвинува нашата институција дека спротивно на законските и подзаконските акти од областа на здравствената заштита и благосостојбата на животните издала одобрение за отворање на прифатилиште за бездомни животни во Штип.

Share
Прочитај повеќе

Денеска во Штип и Радовиш се одржа вториот инфо ден од едукативната кампања за ИПАРД Програмата 2014 – 2020

Денеска во Штип и Радовиш се одржа вториот инфо ден од едукативната кампања за ИПАРД Програмата 2014 – 2020.
-На наше големо задоволство интересот за јавните повици продолжува да расте. Во моментот има активни повици за две мерки, велат од МЗШВ. 

Share
Прочитај повеќе