Од утре делумна забрана за движење во шумите

Делумната забрана за движење во шума, посочуваат од претпријатието, почнува да важи од утре во временски период од 6 до 20 часот и истата ќе трае се до проценката дека е намален ризикот од појава на шумски пожари, односно до нејзино отповикување.

Share
Прочитај повеќе

Северна Македонија подготвена за национален мониторинг на шумите

Дизајнирање на најмодерен систем за следење на шумите, прилагоден на потребите и условите на земјата, беше во фокусот на двегодишниот проект на ФАО и Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), кој заврши со работилница во Скопје.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Се укинува забраната за движење во шуми и шумски подрачја

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство по барање на  Јавното претпријатие “Национални Шуми” ја укинува забраната за движење во шуми донесена на 29.03.2019 година.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Со реформите во секторот шумарство, ќе создадеме услови за одржливо управување со шумските ресурси

-Со реформите во секторот шумарство создаваме услови за одржливо управување со шумските ресурси. Реформите ќе опфатат 3 столба: формирање на Агенција за шумарство, трансформација на ЈП Македонски шуми во ефикасен систем за управување со шумите, реформа на целокупниот систем за зачувување на шумите, истакна Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Наша главна цел е зголемување на економските, еколошките и културните вредности на шумите

-Шумите се наше придодно богатство. Токму затоа креираме мерки за заштита, зголемување и одржливо управување со шумскиот фонд и започнуваме со сериозни реформи во шумарскиот сектор. Заштитата и зголемувањето на шумскиот фонд е важно за економскиот развој и клучна алатка во борбата против загадувањето, истакна Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Во 359 акциски контроли, одземени 510 метри кубни дрвна маса

– Заштитата на шумите како природно национално богатство е еден од приоритетите на оваа Влада. Во тесна соработка со Министерството за внатрешни работи изминатите шест месеци спроведовме 359 заеднички акциски контроли, а беа одземени 510 метри кубни дрвна маса, изјави Николовски.

Share
Прочитај повеќе

ФАО го одбележува меѓународниот ден на шумите

Инвестирањето во зелени површини може да помогне да се трансформираат градовите во поодржливи, отпорни, здрави и пријатни места за живеење, вели ФАО на Меѓународниот ден на шумите (21 март 2018 година).

Share
Прочитај повеќе