Брзата храна го намалува откупот на јагнешко во Италија

– Италија, но и генерално, другите земји, земаат помалку јагниња зашто младите веќе не сакаат традиционална храна. Трчаат по хамбургери, по суви јадења. Тешко им е да спремаат. И тоа влијае на продажбата, ја намалува. Ист е случајот и со нас, тука, во Македонија. Младите се почесто избегнуваат традиционала и јадат сува храна, смета Аме.

Share
Прочитај повеќе

Овчарите се надеваат на повисока откупна цена пред Велигден

Во моментов трговците нудат од 140 до 145 денари за килограм жива мера, иако нивните пресметки покажуваат дека производствената цена за прва класа јагниња ги чини од 175 до 180 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

Заев побара квоти за извоз на јагнешко во Турција

Ја искористивме приликата да побараме, Владата на Република Турција да размисли за овозможување квоти за Република Македонија, за извоз на телешко и јагнешко месо, како што е тоа овозможено за БИХ и Република Србија, изјави премиерот Зоран Заев

Share
Прочитај повеќе