Дебарските јагниња и годинава на италијанската и хрватската трпеза

Дебарските јагниња и годинава ќе завршат на италијанската и хрватската велигденска трпеза, потврди за МИА, Скендер Аме, претседател на здружението на сточари „Даши“.

Share
Прочитај повеќе

Владата донесе одлука за дополнителна мерка за предадено и заклано јагне во кланични капацитети од 400 денари по грло

Со оваа мерка се опфатени 3600 земјоделски сточарски стопанства кои имаат предадено во кланични капацитети околу 190.000 јагниња.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: За прв пат после 23 години и со карго транспорт, се извезува свежо македонско јагнешко месо во Јордан

. Се работи за извоз на 2.000 јагниња, откупени од домашните одгледувачи на овци, кои со авионски транспорт  вчера доцна попладне се извезоа во Јордан.

Share
Прочитај повеќе

Алпска раса на коза

Алпската раса има многу тенки и кратки екстремитети, што може да изгледа прилично кревко. Но, напротив, тие се многу упорни, имаат силни копита, кои одвнатре се многу меки и еластични,  а однадвор изгледаат тешки. Повеќето од овие кози имаат кратко влакно, иако на колковите им е подолго.

Share
Прочитај повеќе

Кои се карактеристиките на овците Романов и како до успешно одгледување

Овцата Романов, настанала во Русија во 19-от век, по долината на реката Волга. Името го добила по областа Романово-Борисоглебск. Порано се правел избор на овците, кои се користеле за приплод и ден денес оваа овца е една од најплодните раси на овци во светот. За сите словенски народи, главниот вид конзумно месо е свинското месо, иако нашите прадедовци биле многу активни во одгледувањето на овците. Овие животни не се толку многу атрактивни поради месото, туку поради нивната убава, ретка и топла волна.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец мај – Овчарство

Шилежињата се пуштаат на паша откако дневната норма е составена од концентрирана сточна храна и малку сено. Така се ограничува можноста од прехранување со зелена трева.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Нема да дозволиме сточарите да трпат загуби, предлог решение ќе биде презентирано по претседателските избори

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство по претседателски избори ќе излезе со предлог решение за да им помогне на одгледувачите на овци и нема да дозволи сточарите да трпат загуби од сопственото производство. Ова беше договорено на средбата што се одржа во МЗШВ со здруженијата на одгледувачите на овци.

Share
Прочитај повеќе

Овчарство – Шанса за невработените!

Овците се исклучително корисни животни. Млеко, месо, волна, кожа, крзно – важни производи што ги добиваме од овците, како за храна, така и за облека. Поради оваа причина, одгледувањето овци е една од најважните гранки на сточарството.

Share
Прочитај повеќе