Утре е Велики Четврток – подгответе се за боење на првите три јајца

Денеска е Велика среда, средината на страдалната недела – деновите кои го најавуваат големиот празник. 

Share
Прочитај повеќе

Колку јајца треба да се јадат неделно?

Експертите со години дебатираат дали јајцата се здрави или не. Се чини дека одговорот зависи од тоа колку јадеме неделно – покажа новата медицинска студија.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец август – Сточарство

Многу е битна исхраната на овните и на тоа фармерите обрнуваат посебно внимание два месеци пред почетокот на кампањата за осеменување.

Share
Прочитај повеќе

Лековити јајца од препелица

Јајцата од Јапонска препелица се природен енергетски извор за спортисти и физички работници, високо протеинска храна за децата во развој, лек за стари и за болни луѓе.

Share
Прочитај повеќе

АХВ ги засили инспекциските контроли пред Велигден

Во пресрет на велигденските празници и зголемената побарувачка на јајца, бои за јајца, месо и други прехранбени производи, инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство вршат засилени контроли кај операторите со храна во производството, преработката, дистрибуцијата и продажбата на храна. Со контролите се опфатени маркетите, угостителските објекти, специјализираните продавници за јајца, како и месарниците и зелените пазари. Ќе се проверува дали и колку операторите со храна ги исполнуваат општите и посебните услови за безбедност на храната кои се однесуваат на нејзино чување, одржување на ладниот ланец во транспортот и прометот, како и тоа дали означувањето на храната е во согласност со одредбите од Законот за безбедност на храната и Правилникот за информации поврзани со храната.

Share
Прочитај повеќе

Да и се спротивставиме на глобализацијата: Одгледувajте петли!

Младите петли кои се додаваат, треба да бидат помеѓу 25 и 28 недели и да имаат тежина што е 20 пати поголема од тежината на женките. Кога петлите се вселуваат, за да не се зголеми односот од 10-12 кокошки по петел, што води до зголемена смртност на пилињата, мора да се направат посебни боксови и простории за чување на петлите и посебна грижа за нивната исхрана.

Share
Прочитај повеќе

Се здружуваат македонските живинарски фарми за одбрана на пазарот

Секоја македонска живинарска фарма има обврска јајцата да ги обележува со бројка и со МК код, што за потрошувачите е еден од сигналите да знаат што купуваат. Но ново формираната асоцијација за живинарство планира да воведе и препознатливо обележување на пакувањата за јасно да знаат потрошувачите што е свежо домашно јајце а што увозно од залихи и вишоци на соседните земји.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Поништени се 31.000 јајца пред Велигден

– Од контролите е констатирано дека дел од операторите со храна извршиле несоодветно класифицирање и означување на јајцата, не поседувале комерцијален документ што ја следи пратката и во промет пуштиле бојадисани јајца во неодобрен објект за таа намена, наведува АХВ.

Share
Прочитај повеќе

Зголемени контроли врз боите за јајца

АХВ исто така апелира граѓаните да купуваат боја за јајца исклучиво од регистрирани производители увозници, која е соодветно означена и декларирана. 

Share
Прочитај повеќе

Засилени контроли на јајцата пред Велигден

Атанасов нагласи дека секоја недоследност во однос на квалитетот на јајцата, граѓаните и компаниите можат да го пријават во АХВ врз основа на што ќе биде спроведена и инспекциска контрола.

Share
Прочитај повеќе