Николовски од манифестацијата Ден на Станушуна во Кавадарци: Историска поддршка за малите винарии, прифатено 61 барање за грантот до 10.000 евра

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски  во Кавадарци присуствуваше на манифестацијата Ден на Станушуна, автохтона сотра на вино подготвена од тиквешките семејни винарии, каде имаше и свое обраќање. 

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Една од следните исплати за субвенции е за тутунопроизводство

Тутунопроизводителите знаат дека ги добиваат субвенциите, нема селекции, сите во еден ден ги добиваат, активно ги следиме откупот и откупните цени. Една од следните исплати од страна на Платежната агенција е токму за над 33.000 тутонопроизводители.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Ставаме силен фокус на зголемување на примарното земјоделско производство на сончоглед

-Ставаме силен фокус на зголемување на примарното земјоделско производство на сончоглед, преку навремена исплата на субвенциите, даваме силна поддршка на развојот на договорното производство, го зголемуваме домашно производство, а со тоа даваме сигурност на граѓаните за основните прехранбени производи, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски од Штип: Интервентниот фонд ќе се прошири со нови мерки, обезбедуваме субвенции за набавка на вештачко ѓубриво и за пченка, сончоглед и ориз

Субвенцијата за набавка на вештачко ѓубриво за сончоглед, пченка и ориз се планира да биде 3.000 денари, а измените на Програмата за интервентен фонд ќе бидат предложени од страна на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на следната владина седница.

Share
Прочитај повеќе

Николовски ги мотивира младите да се занимаваат со земјоделство, им се овозможува авансна исплата на грантови до 40%

Младите ќе имаат стартен капитал, пари од државата, за да можат да ја започнат инвестицијата. Со измените на законот за земјоделско земјиште младите до 40 години се ослободени од плаќање закупнина во првите 3 години.

Share
Прочитај повеќе

Околу 550 илјади евра ќе се исплатат на земјоделците од Росоман за штетите од елементарните непогоди во 2021 година

Николовски од Росоман, посочи дека на средбата со земјоделците од Росоман разговарано е и за алтернативни пазари за извоз на праски со оглед на воениот конфликт помеѓу Русија и Украина. Исто така, министерот информираше и за мерките од новата програма за интервентниот фонд и за новиот модел на авансно субвенционирање кој за прв пат старува од оваа година и тоа токму со овоштарите.

Share
Прочитај повеќе

Доделени решенијата за финансиска поддршка од повикот „Диверзификација на фарми и развој на бизниси”

-Особено ми е драго што Европската Комисија ја препознава нашата посветеност, и работа. Доказ за тоа е и зголемената поддршка, конкретно за оваа мерка од 9.6 милиони евра на 13.5 милиони евра, се со цел нови, побројни инвестиции кои ќе придонесат за модерно, развиено, европско земјоделство, рече Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Ќе продолжи поддршката од три денари за оризова арпа

-Нашите анализи покажуваат дека ќе има околу 15.000 тони кои остануваат. Владата и Министерството се подготвени да ја продолжат оваа мерка и еве, најавуваме дека ќе биде продолжена, но дополнително ќе одлучиме дали преку КОВИД пакетот или преку Програмата за директни плаќања – напомена Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски за ТВ Стар: Годинава минимум 30 милиони евра за првиот повик од ИПАРД 3 за нови инвестиции во земјоделството

-Земјоделството треба да се остави надвор од политиката особено од партиските влијанија заради било чии интереси. Оваа година ќе биде година на контроли, година во којашто ќе има зајакнати контроли секаде, и во ветеринарните друштва, заради тоа што детектиравме пропусти, субвенциите мора да завршуваат кај вистинските земјоделци, рече министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Ги стимулираме и мотивираме индивидуалните жени земјоделки преку директна финансиска поддршка

Ленче Јанева од с.Радање одгледува говеда и обработува површина од 2.5 хектари. Таа е добитник на грант од мерката “Рурална жена”, од кој има купено миксер за храна со што си ја олеснува секојдневната работа.

Share
Прочитај повеќе