Утре почнува бесплатното сезонско вакцинирање

Вести

Бесплатната вакцинација против сезонскиот грип започнува утре. 28.000 бесплатни вакцини се наменети за пензионери над 65 години, хронично болни, бремени жени, деца од шест месеци до пет години и за здравствени работници. Околу 6.000 луѓе се пријавија само вчера за да бидат вакцинирани.

Поликлиниките ќе бидат отворени од понеделник до петок.

Комерцијалните вакцини чинат 650 денари и почнаа да се даваат во понеделник во сите центри за јавно здравје на национално ниво. Министерот Филипче најави дека доколку има недостиг на вакцини што ги обезбеди Министерството за здравство, тогаш дополнителни вакцини ќе се добиваат од Центарот за истражување на САД кој е подготвен да донира.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *