Важноста на бубамарите во органското производство

Вести Градинарство Совети

Во Европа има повеќе од 100 видови бубамари, а само мал број предизвикуваат штета на одгледуваните растенија.
Телото на бубамарите е полу-овално, обично полукружно. Тие имаат два пара крилја и три пара силни нозе. Нивната обвивка е обично црвена, портокалова или жолта со црни точки. Но, има и црни со црвени точки, а некои видови немаат точки. Според бројот на точките се одредуваат видовите на  бубамари.

Другиот пар крилја, со кој добро лета, е мембранозен. Антените или пипалата се користат како сетила за допир и мирис . Интензивната боја на обвивката ги предупредува другите инсекти дека бубамарите  не се јадат. Во случај на опасност, како предупредување, покрај бојата, имаат способност да лачат и алкалоиди со исклучително непријатен мирис и горчлив вкус.
Кога ќе се почувствуваат загрозени, тие се вртат на грб, ги собираат нозете и се преправаат дека се мртви. Обично има една генерација годишно. Долги се во просек 5-8 мм, имаат црвена капа со седум црни точки. Тоа е корисен вид, се хранат со вошки од растенија , грини и јајца и ларви на други инсекти. Возрасни инсекти јадат 40-50 вошки на растенијатата на ден, или до 3000 за време на нивниот живот. Возрасните бубамари јадат 30-40 грини на ден, 90 возрасни тироидни вошки и до 300 ларви на вошки .

Презимува под паднати лисја на места каде што нема опасност од мраз, под кората на дрвјата или во празни полиња. Во пролетта, по парењето, женката положува 400 до 600 јајца во купишта од 10 до 30 јајца на задниот дел од листот, но секогаш во близина на колониите на растителни вошки. Јајцата се овални, светли по боја, млечно бели или жолти, а пред да се појават ларвите, јајцата ја менуваат бојата и стануваат зелени. По 10 дена, ларвите излегуваат од јајцата. Целосниот развој од јајцето, преку четирите фази на ларвата до возрасната форма, трае околу два месеци.

Ларвите се издолжени, темно зелени и имаат брадавични екстензии на жолто и црно по телото. Тие се крајно незаситни и се движат во сите правци и бараат храна. Тие растат брзо, па затоа се менуваат неколку пати во текот на целиот животот.

Горниот дел од  телото на бубамарите  на почетокот е жолта и почнува да поцрвенува по 24 часа, кога на почетокот сивите дамки стануваат црни. Тогаш бубамарите стануваат како што ги знаеме.

Употребата на бубамари за комерцијални цели придонесува  со сознанието дека тие се хранат со вошки од растителни растенија, лисна вошка и грини.

„Современо Земјоделство“

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *