Вински фестивал се одржа во Кавадарци

Вести Винотека

Тиквешки вински фестивал за првпат се одржа во Кавадарци, во организација на Здружението на семејни винарии, во соработка со Здружението на винари.

На фестивалот можеа да се дегустираат производите на 16 семејни винарии кои произведуваат во домашни услови, две дестилерии, една мандра и една млекара. Изложени беа производи од грозје, како вина, ракии, вињаци, маџун, но и сирења и кашкавали.

Александар Клинчаров од Здружението на семејни винарии, изрази надеж дека настанот ќе прерасне во традиција.

Претседателот на Здружението на семејни винарии, Горан Јаковлевски посочи дека производството на вино, ракија и маџун се извршува во рамките на нивните семејства во домашните подруми.

– Овие прекрасни производи за жал не можат да се најдат во ниедна винска продавница или супермаркет, но со измените на Законот за вино кои се веќе направени и со измена на подзаконските акти и на некои правилници, нешто што очекуваме да се случи во брзо време, се надеваме дека набрзо нашите вина ќе се најдат на трпезите во нашата држава, додаде Јаковлевски.

Тој нагласи дека присутните имаат можност да го вкусат нивното производство и да се уверат во неговиот квалитет.

– Создавањето на виното е тешка и комплексна работа, треба да знаеш да одбереш точно време, да се направи добар избор на грозје, да го погодиш моментот на берба, да му посветиш посебно внимание и љубов. Ако искрено го засакате виното и тоа ќе се вљуби во вас, дециден беше Јаковлевски.

Блаже Миневски како член на винското витештво од нашата држава, додаде дека ним како производители, им е обврска да ја негуваат традицијата и да ја шират винската култура, промовирање на виното во земјава и странство.

Задоволство од настанот, изрази и Елена Богева, енолог и потпретседател на Здружението на винари.

– Наша заедничка цел е да се произведе што е можно поквалитетно вино, што е можно повеќе да се промовираме како винска земја, а сите добри домашни производители да регистрираат фамилијарни бизниси. И во иднина ќе работиме на унапредување на лозаровинарството и развој на винскиот туризам, нагласи Богева во изјава за МИА.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *