Бегајте од оваа печурка што е можно подалеку!

Вести Совети

Мухара (Amanita Muscaria) е секако најубавите видови печурки, вид што се наоѓа во детските цртежи или илустрациите во бајките. Не се залажувајте од нивниот прекрасен изглед – тоа е отровен вид. Оваа габа е многу често составен дел од мистичните обреди на одредени секти и се смета дека е дел од обредите на индивидуалните шамани од северот на Русија и Сибир. Во секој случај, уживајте во нејзиниот изглед, но не експериментирајте со вашето здравје! 


Опис на типот:
Капа: 5-20 см во дијаметар, првично во форма на звонче, подоцна конвексно и конечно целосно отворено или плитко вдлабнато. Бојата е кармин е црвена, понекогаш со портокалови нечистотии. Кожата на капачето е покриена со бели брадавици што може да се избришат (особено кога времето е дождливо). Работ на капачето е малку ребрест.
Лисја: густи, широки, со различна должина, едвај допирајќи ја стеблото. Бојата на лисјата е бела. Спорите се бели. Посебно внимавајте на ова.
Половината: висока 5-15 см, дебела на дното со брадавица
Месо: бело, средно маснотии, вкусот не е особено изразен. Под кожата на капачето, месото може да биде жолтеникаво портокалово.
Време и место на раст: расте од лето до есен,  Расте заедно  со бреза додека стручњаците изјавуваат дека расте со бука и даб) и четинари, претежно со бор. Не е редок вид.

Употребливост: ОТРОВНА

Содржи мускарин (исто така именуван по него), но исто така и неколку други отрови (инотинска киселина, муслимол, мусказон). Постојат докази дека се јаде во некои делови на Италија и Русија со многу комплицирана подготовка која се состои од лупење на кожата (содржи најголема количина отров) и готвење, плакнење и потоа солење. Бидејќи голем број јадења и многу квалитетни печурки растат во исто време, не препорачуваме експерименти од ваков вид.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *