Занимливости за Рицинусот

Вести Градинарство Совети

Рицинусово масло се користи во индустријата за кожа и текстил. Суровината за производство на пластика, синтетичка гума, синтетичка кожа, сапун и козметика е значајна.
Ладно цеденото масло   се користиво медицината . Денес, рицинус се одгледува на  околу 1.400.000 ха во светот. Од нив, 60% се одгледуваат во Азија и 30% во Јужна Америка. Просечниот светски принос на рицинус е околу 700 кг / ха.

Доаѓа од Африка. Тоа е старо култивирано растение кое се одгледува уште од антички Египет и Грција.

 

Рицинусот  е растение од тропски и суптропски области. Може да се одгледува и во области со умерена континентална клима. На минимална температура од 12-15 степени , семето никнува по 12-15 дена. Оптималната температура на ртење е помеѓу 20 и 25степен. Рицинусот  е исклучително чувствителен на краткорочни пролетни мразови. Оптималната температура за раст и развој е помеѓу 25 и 30 степени . Исто така толерира високи температури (35степени ) ако има доволно влага во почвата. Бара голема количина на вода поради формирање на голема надземната маса. Може да се одгледува и во области каде што годишните врнежи од дожд не се помалку од 400 мм.  Рицинусот  бара многу  светлина , ако ја нема доаѓа до намалување на приносот и содржината на маслото во семето.  Тој е растение со длабока, плодна и структурна почва.

Рицинусот не толерира монокултура. Може да се појави на иста површина на секои 3-4 години. Најдобри предуслови за рицинусово масло се зимски житни култури и цвекло и компири. Рицинусово масло е добар предуслов за повеќето ориентални култури.

Рицинусот дава најдобри приноси кога ќе се изврши основно обложување на почетокот на есента. Тој реагира силно на длабочината на основното обложување, што не треба да биде помало од 30 см. Зимската бразда се затвора во пролетта со тресење и приближување на површината на почвата. По неколку дена, се врши и култивирање на почвата, особено на силно ораните области. Една недела пред сеидбата, се изведува пред-сеење подготовка на почвата со комбинирани алатки.

Рицинусот има големи хранливи побарувања за хранливи материи. Околу 7,2 кг Н, 1,7 кг П2О5 и 5,9 кг К2О се вградени во 100 кг семиња и соодветна вегетативна маса. Не се препорачува примена на големи количини ѓубриво (до 15-20 t / ha), што резултира во продолжено созревање на семе и намалена содржина на маслото. Современото производство на рицинус се заснова главно на ѓубрење со минерални ѓубрива со сооднос на хранливи материи на НПК од 1: 0,8-0,9: 0,6-0,8. Ова изнесува 60-90 кг / ха Н, 50-90 кг / ха П2О5 и 40-60 кг / ха К2О. Фосфор и калиум се воведуваат во почвата со основен третман, а азотот се просејува или се сее. Една прихрана може да се направи во фазата на диференцијација на цут.

За сеење рицинус, семето треба да биде најмалку 95% ‘ртено и 99% чисто. Семето се избира врз основа на нивната специфична тежина (потопен 4 часа во вода ). Рицинусот е живописна култура. Се сее кога температурата на почвата достигнува 10-12степени, што е во втората половина на април. Рицинус е широко распространета култура. Растојанието помеѓу редовите е 70 см, а помеѓу растенијата во редот 35 см (склопување – 30000-50000 растенија / ха. Засадувањето на рицинус обично се прави машините за сеење пченка . Длабочина на сеење е 6-8 см. За сеидба потребни се околу 12-20 кг / ха семе.

Еднофазна жетва се јавува кога долните стебленца се претвораат во темно кафеава боја. Влагата на чуваните семиња не треба да надминува 8-10%.

“Современо Земјоделство”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *