Зимски работи околу смоквата

Вести Градинарство Совети

За својот раст и плодност, смоквата бара големи количини на сончева светлина, што може да се овозможи само со соодветно зимско режење со кое се разретчува само центарот на крошната.


Имено, ако израстоците од смоквите  останат во сенка, тие ќе дадат многу малку овошје, што ќе се карактеризира со мали плодови со слаб квалитет. Но, важно е да се спомене дека смоквата мора да се сече редовно секоја година, и не толерира сечење на подебели гранки. Сечењето на големите гранки  се  најголеми причини за слабеење, распаѓање и исчезнување на дрвјата .Покрај тоа, нестручното режење на гранките може да стане  центар за собирање на штетници и болести, во  кои тие лесно продираат, се шират во дрвото  и кората, што предизвикува дрвото да изгние и да се распаѓа сè повеќе. Затоа, подебелите гранки на смокви се сечат исклучиво во екстремна потреба. Ако ова не може да се избегне, таквиот засек  треба добро да се измазне, а потоа веднаш да се премачка со восок од овошје.

За смоквата слободно можеме да кажеме дека станува збор за ретки органски овошни видови чие одгледување користи занемарливи количини на пестициди. Покрај тоа, во нашите климатски услови, смоквата не е особено загрозена од болест затоа што сувиот воздух и долгите летни суши не одат во прилог на развојот на болеста. И без влага, нема болест. Покрај тоа, смоквата се лекува со пестициди во зима.

Поради оваа причина, зимската заштита мора редовно да се спроведува. Исто така, ги потиснува заболувањата и штетниците што презираат на и околу дрвото (на површината на почвата, исфрлени лисја, градинарски гранки и сл.). Оваа заштита се спроведува со 3% бело масло, кое ги уништува афините и некои подготовки за бакар (CuprablauZ, Champion,  итн.) двапати (еднаш во есента откако ќе се фрлат лисјата и втор пат пред да започне вегетацијата). Важно е да се спомене дека треба да се потроши поголема количина на вода при извршување на самото прскање, што значи дека смоквите треба  добро и да се испрскаат, односно буквално да се искапат.

Заблуда е дека смоквите не треба да се ѓубрат и наводнуваат, како што се практикува со други овошни видови. Како и да е, точно е дека станува збор за релативно скромен овошен вид, кој  дава  многу малку плод  (околу 10 кг).

Со други зборови, дрво кое дало 40 кг овошје треба да се оплоди со минерално ѓубриво НПК 8-16-24 или 7-14-21 во количина од 2 кг и 50 кг кантри азотно ѓубриво. Ѓубривото се шири насекаде, а потоа се копа. Затоа, погрешно е да се постави ѓубривото исклучиво под стеблото.  Со примена на овие мерки на смокви, можеме значително да го продолжиме животниот век.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *