ТИКА преку голем број проекти директно ги помага земјоделците во Македонија

Вести

Турската Агенција за соработка и координација (ТИКА), која во Република Северна Македонија работи од 2005 година, досега има реализирано над 900 проекти од области како што се образованието, здравството, инфраструктурата и заштитата на културното наследство.


Со Г-дин Ајтекин Ајдан, координатор на ТИКА разговаравме за проектите од областа на земјоделството, нивната конкретна поддршка во пчеларството, овоштарството, млекопроизводството…стотици земјоделски семејства имаат добиено донации во вид на садници, семиња, пластеници, механизација и други репроматеријали. Најнов проект кој е во завршна фаза е во млекопроизводството, поточно неколку семејства од Конче и Лозово треба да добијат високомлечни крави, а ТИКА ќе им изгради и фарми и ќе помогне и во производството на добиточна храна.

Фејсбук статус на Ленче Николовска, посебен советник за земјоделство, шумарство и водостопанство на претседателот на Владата на Република Северна Македонија.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *