Топлотниот бран ризик и за земјоделството, агрометеоролозите препорачуваат наводнување

Високите температури кои деновиве надминуваат 40 степени, предизвикаа поизразено губење на почвената влага. Агрометеоролозите препорачуваат наводнување, особено на пролетните окопни и индустриски култури

Share
Прочитај повеќе

Состојба со активни пожари до 09:30 часот на ден 03.08.2021 г.

Состојба со активни пожари до 09:30 часот на ден 03.08.2021 г.

Share
Прочитај повеќе

Армиски хеликоптери го ставаат под контрола пожарот кај кочанското село Костин Дол

Пожарот во атарот на кочанските планински села Костин Дол и Ново Село сè уште не изгаснат, но веќе се става под контрола со поддршка од армиските хеликоптери.

Share
Прочитај повеќе

Каракулев: Најригорозни мерки за тој што намерно ќе предизвика пожар

Најригорозни мерки за тој што намерно ќе предизвика пожар, повика инспекторот за превенција Каракулев

Share
Прочитај повеќе

Локализиран пожарот кај Кочани

Пожарот кај Кочани во текот на ноќта е локализиран и ставен под контрола. На одделни места во близина на селото Тркање од рано изутринава сѐ уште се забележува чад од огнот што зафати шумски појас и нискостеблеста вегетација во пречник од десетина километри.

Share
Прочитај повеќе

Воведена целосна забрана за движење на Водно и на Скопска Црна Гора

На барање на градоначалникот Шилегов, Владата на Македонија воведе целосна забрана за движење на Водно и на Скопска Црна Гора.

Share
Прочитај повеќе

Караванот за ИПАРД инфо деновите во вторник во Крушево и Ресен

Во вторник на 3ти август 2021 година Телото за управување со ИПАРД и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ќе одржат инфо ден, во врска мерката 7 Диверзификација на фарми и развој на бизниси од ИПАРД Програмата 2014-2020, во следниве општини/населени места:

Share
Прочитај повеќе

Нови можности за аграрен развој со Република Чешка

Денешната посета на чешкиот амбасадор, Н.Е Мирослав Томан и конзулот Давид Чернохорски, претставува уште една потврда за интересот на Република Чешка за унапредување на соработката со нашата држава.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа присуствуваше на Економскиот форум за регионална соработка

Во организација на Кабинетот на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, во координација со кабинетите на претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ и претседателот на Владата на Република Албанија, Еди Рама, а во соработка со стопанските комори од регионот, денеска во Скопје се одржа Економски форум за регионална соработка на кој присуствуваше и министерот Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

Уште еден успешно завршен проект со поддршка од Европската Делегација: „Мали, нискотрошковни, еколошки прифатливи системи за наводнување: Избирање на локации и подготовка на целосно тендерско досие за изградба“

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, заедно со претставникот од Делегацијата на Европската Унија, Костас Супилас, амбасадорот на Кралството Шпанија, Emilio Lorenzo Serra,  претставници на конзорциумот кој го спроведуваше проектот, претставници на здруженија на земјоделци и други соработници на Министерството, учествуваше на заврешен настан по повод успешна реализација на проектот „Мали, нискотрошковни, еколошки прифатливи системи за наводнување: Избирање на локации и подготовка на целосно тендерско досие за изградба“.

Share
Прочитај повеќе