Виното како мост за поврзување на Балканот

„Виното како мост за поврзување на Западен Балкан“ е новиот проект во чии рамки ќе се поврзуваат земјите од регионот во насока на промоција на Балканот како вински регион.

Share
Прочитај повеќе

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, изминатиот период имаше интензивни работни средби со амбасадорката на Република Хрватска во РСМ, Данијела Баришиќ, а беше испратено и писмо до хрватскиот министер за земјоделство Томислав Толушиќ.  Сега, вината со потекло од Република Северна Македонија ќе можат да се рекламираат и промовираат во Република Хрватска. Ова е од големо значeње за винарските визби, бидејќи Хрватска е втора извозна дестинација за вино во шише од Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Раст на продажбата на „Тиквеш“ на домашниот и на странските пазари

Во првотото тромесечје од 2019-та година, продадени се над 2,5 милиони литри вино и ракија што е за 12,1% повеќе во споредба со истиот период минатата година. Покрај раст на продажбата на домашниот пазар, продолжува да расте и извозот, при што најзабележителен е порастот на пласманот на пазарот во Бугарија, каде е регистриран раст во првиот квартал од 313,7%, по што следуваат: Хрватска, со раст од 310,8%; Црна Гора, каде растот е 32,9%; Косово, со 25,3%, како и пазарот на САД, каде е забележан раст на продадените количини од 76,8%.

Share
Прочитај повеќе

Со измените во Законот за вино се воведуваат нови производи

– Со измените во Законот за вино се воведуваат нови видови на производи како органско или ароматизирано вино и многу други продукти согласно на регулативата на ЕУ.  Ова го соопшти министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, кој во саботата беше на средба со лозарите и преработувачите на грозје во Кавадарци.

Share
Прочитај повеќе

Успех на македонските винарници на натпревар во Германија

Шест македонски производители и извозници на вино освоија 20 високи награди, од кои 15 златни и пет сребрени медали на реномираниот вински натпревар Mundus Vini во Германија, соопшти здружението „Вина од Македонија“.

Share
Прочитај повеќе

Три земји го држат речиси целиот извоз на пенливи вина од ЕУ

Доминира извозот од три земји-членки на ЕУ – Италија, Франција и Шпанија, кои заедно имаа удел од 91%. Извозот на пенливи вина на Италија минатата година изнесувал 367 милиони литри, или 45% од вкупниот извоз на Унијата. Франција извезе 184 милиони литри, или 23%, а Шпанија – 183 милиони литри, или околу 23%.

Share
Прочитај повеќе

Колку заработува винарија „Тиквеш“

Најголемата македонска винарија „Тиквеш“ за првите девет месеци годинава оствари приходи од продажба кои надминаа 17 милиони евра, покажуваат официјалните резултати од неконсолидираниот биланс објавен на берзата. Вкупната продажба во однос на истиот период лани пораснала за 9 отсто, а домашната продажба е поголема за 6 отсто и достигна близу до 10 милиони евра. Од странските пазари компанијата има прилив од 7,24 милиони евра.

Share
Прочитај повеќе

Македонија втор извозник на вино на Балканот, 28-ма во светот

Само Грција извозува повеќе вино од Македонија меѓу сите земји од Балкански Полуостров, покажуваат податоците за глобалната продажба на вино во 2017 година, вредна вкупно 35,5 милијарди американски долари.

Share
Прочитај повеќе

Над 300 етикети на вино од 40 македонски и странски винарии беа изложени на „Винодонија 2018“

-Ми беше задоволство да бидам дел од овој настан, кој е вистински симбол на винската култура во Македонија. Како министерство и понатаму ќе ги поддржуваме настаните за промоција на нашите производи и развој на земјоделски култури, рече Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Македонски вина претставени во САД

Македонски вина минатата недела, покрај промоцијата што ја имаа во Сингапур, беа претставени и на промоција во САД, а на почетокот на ноември ќе се промовираат во Данска. Претставувањето на вината е во организација на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанаство во соработка со здружението „Вина од Македонија“.

Share
Прочитај повеќе