Интервју со Љупчо Николовски за сите досегашни успеси и новите предизвици

-Изминатите две години ми беше голема чест да ја извршувам функцијата министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, и особено ми е драго што започнавме и реализиравме многу крупни проекти, важни за развојот на земјоделството. Од новиот министер очекувам и му порачувам, успешно да ги продолжи започнатите мерки и проекти, подготвките на целокупниот сектор за отворањето на поглавјата за земјоделство важни за прептристапниот дијалог со ЕУ, и секако да ја продолжи отворената комуникација со земјоделците и со сите чинители во секторот, затоа што само така може да создадеме модерно и конкурентно земјоделство кое ќе биде стожер на нашата економија, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

ПОРАСТ на земјоделското и сточарското осигурување – модел кој целосно го прифаќа СН Осигурителен брокер Битола

-Ако се знае дека на територијата на Републиката од вкупно евидентираниот број од 90.000 земјоделци, само 4% се осигурани, јасно е дека основната насока и основна цел кон која треба да се движи осигурителниот сектор е изнаоѓање на модел за зголемување на осигурителната премија и полиси во делот на осигурување на посеви и плодови, а посебно во делот на осигурување на добиток, истакна Зоран Пејчиновски, еден од извршните директори на СН  Осигурителен брокер.

Share
Прочитај повеќе

Менде Ивановски: Задругите се иднината на македонското земјоделство

-Во тек е огласот за развој на Земјоделски задруги, каде се добиваат до 80.000 евра. Ние ќе аплицираме за сума од 100.000 евра, односно со 20% наше учество, за конечно да го изградиме тој собирно-дистрибутивен центар кој ни е премногу потребен. Ги поттикнувам и останатите веќе постоечки земјоделски задруги, да ја искористат оваа прилика и до 15 октомври да испратат своја апликација, нагласи Ивановски.

Share
Прочитај повеќе

Соња Фузевска од Ресен: Мајка на 3 деца и успешен „Млад земјоделец“

– Главно земјоделците аплицираат за трактор, но мене побитна ми беше приклучната механизација. Сите машини чинеа околу 12.000 евра од кои 10.000 евра ги добив од државата, која посебно сега му поддава рака на младите. Многу сме среќни и задоволни, со многу поголема желба за работа, имаме сигурен почеток и не се грижиме веќе како ќе ја извршуваме секојднената работа по нивите, истакна Соња.

Share
Прочитај повеќе

Александар Ќулумовски: Оваа година имав дупла среќа – и “Ипард” и “Млад Земјоделец”

-Најбитно за нас земјоделците е да имаме сигурен откуп. Другото го можеме сами. Јас како млад земјоделец многу сакам да бидеме дел од ЕУ и Нато. Замислете, кога една Албанија и Бугарија преку ноќ направија подем во земјоделството, колку можеме ние да постигнеме. Јас живеам во близина на градот Корча. Таму има на секој чекор ладилници за јаболката. Во месец март и април ги отвораат, посебно за сортата Црвен Делишес и добиват многу повисока цена. Нас токму тоа ни треба за конечно да ни тргне работата напред, истакна Ќулумовски.

Share
Прочитај повеќе

Пеце Мицевски: За огласот „Млад Земјоделец“ парите ми беа исплатени во рекордно време

-Парите ми беа одма вратени. Тракторот го зедов за Божиќ, а веќе до крајот на април, јас ги имав парите на сметка. Субвенциите за тутунот ги добив неколку недели пред исплатата од „Млад Земјоделец“. Јас сум презадоволен, посебно оваа година, знаете што значи да добиете толкава сума на пари многу порано од тоа што очекувате? Можам да кажам дека министерот многу посветено ја работи својата работа и мисли на нас земјоделците, истакна Пеце.

Share
Прочитај повеќе

Петар Јанчески од Кривогаштани: Огласот „Млад Земјоделец“ ме направи успешен млад земјоделец

-Аплицирав за огласот „Млад Земјоделец“ и веднаш ми одобрија. Тоа беше неопишлива среќа. Конечно добивме нов Трактор Тафе, 12 инчен плуг  и четирикрилна брана. Немам зборови да искажам колку оваа помош од државата за моето семејство значи, рече Јанчески.

Share
Прочитај повеќе

Дарко Шамбевски – млад и успешен земјоделец

Дарко Шамбевски од село Радобор, Могила, е млад земјоделец кој со земјоделството се занимава од кога знае за себе.  Тој е член во единственото здружение за земјоделци со седиште во Пелагонискиот регион „Современо Земјоделство“. При нашата посета кај него, тој ни раскажа дека токму оваа работа ја работи со голема љубов заедно со своето семејство и дека оваа гранка носи многу профит, само ако правилно се работи. 

Share
Прочитај повеќе