Одгледувајте шафран – најскапиот зачин во светот

-Земјоделците кои одгледуваат шафран имале околу 17 милиони долари од неговата продажба.
Деликатниот зачин со векови се користи во разни кујни и во производство на парфеми. Шафранот е наречен и „црвено злато“. Македонија е многу погодна за одгледување на шафранот.

Share
Прочитај повеќе

Органски произведената храна е основата за здрав живот

Треба да знаете само какои дека природата има свои природни заштитни средства кои успешно вршат заштита од болести и штетници како на пример: Kромидот, копривата, лукот, разни остатоци од овошја и други зеленчуци и се прават идеални комбинации за заштита.

Share
Прочитај повеќе

Органските производители со повеќе поволности

За органските производители ќе има и уште една поволност, односно наскоро ќе биде објавен оглас на кој ќе можат да конкурураат за закуп на државно земјоделско земјиште до 3 хектари.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Силно сме посветени на развој на органското производство

-Субвенциите за примарното органско производство од 61 милиони денари оваа година ги зголемивме на 81 милиони денари оваа година. Поддршката во зависност од органската културата е до 100 отсто повисока од субвенциите наменети за конвенционалното производство, изјави Николовски“. – изјави Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Македонците сакаат органска храна

Потрошувачите,  се повеќе бараат органско и сакаат да им биде испочитувано правото на избор. Но, сакаат и да бидат сигурни што купуваат. Инсистираат да има официјален, ажуриран и систематизиран регистар на органски производители, како и да се врши компаративно тестирање на производите.

Share
Прочитај повеќе

Производство на Биохумус

– Интересот се зголемува секоја година се повеќе од земјоделци кои сакаат да произведуваат поквалитетно, да добиваат повисоки приноси и еколошки производ – вели Владимир Михајловиќ.

Share
Прочитај повеќе

До 100% повисоки субвенции за органското производство

Дополнително финансиската поддршка за развој на органското земјоделско за 2018 година е зголемена од 61 милиони денари на 81 милиони денари. Субвенциите достапни за земјоделците кои практикуваат органско производство, во зависност од културата, се до 100% повисоки од сумите наменети за конвенционално производство. Зголемени се и субвенциите за развојните категории на земјоделските стопанства од 20% за растително и 10% за сточарско производство кое ги опфаќа и органските производители.

Share
Прочитај повеќе

Придобивки од органските производи

Органските производи содржат повеќе природни хранливи материи, како што се природните шеќери, витамин Ц, каротиноиди, антиоксиданси, и поголеми количини минерални материи како: калциум, магнезиум и железо. На пример, органското млеко содржи повеќе омега 3 масни киселини, а органските компири содржат повеќе витамин Ц. Еден од најмоќните антиоксиданси – ресвератролот – често се сретнува во органските производи, а се смета дека ги штити крвните садови.

Share
Прочитај повеќе

Просторна изолација помеѓу конвенционално и органско производство

Најчесто се подигнуваат од едногодишни зелјасти видови на растенија бидејки тие поради својот хабитус и карактеристики се најпогодни.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците се повеќе произведуваат органски производи, со сигурен пласман

– Пазарите европски бараат органски производи и се она што можеме да го произведеме се заинтересирани да го откупат-изјави ГАБРИЕЛА МИЦЕВСКА, СВИС КОНТАКТ, ПРОГРАМА ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПАЗАРНАТА ВРАБОТЛИВОСТ.

Share
Прочитај повеќе