Градинарство-Календар на активности за месец јуни

Во овој месец вниманието е насочено кон доматите, пиперот, модриот домат и другите култури кои се засадени на отворено. Потребно е редовно наводнување, а кај пиперот после расадувањето привремено се прекинува со наводнување за да може растението да формира подобар коренов систем.

Share
Прочитај повеќе

Овоштарство-Календар на активности за месец јуни

Плитката обработка на почвата штити од брзо испарување на влагата. За младите дрвца, од голема корист е покривање на почвата под нивната крошна со слама, искосена трева или друг соодветен материјал. Оваа практика е позната како прекривка и помага при разредување на поливањето и задржување на влагата.

Share
Прочитај повеќе

Лозарство-Календар на активности за месец јуни

Овој период убаво е да се изврши плитка обработка на почвата. Исто така се води грижа
за новите лози. Потребно е да се внимава и на почвата околу пенушките и доколку е поткопана или оштетена од дождовите треба да се корегира и да се надополни.

Share
Прочитај повеќе

Поледелство-Календар на активности за месец јуни

Кај компирот продолжува борбата против компировата златица. Во овој период започнува бербата на раните сорти компир.

Share
Прочитај повеќе

Сточарство-Календар на активности за месец јуни

Во месец јуни, млечните раси животни се пуштаат на испаша и се прехрануваат воглавно со свежа трева.

Share
Прочитај повеќе

Ако садите капинки овие работи мора да ги знаете

Одгледувањето на  капини може да биде добро ако на просторот  имаме добра циркулација на воздухот,  помалку  роса и други отежнувачки околности, како и избор на почва со длабок физиолошки профил.

Share
Прочитај повеќе

Микроелементи во земјоделско земјиште

Цинкот влијае на метаболизмот на многу супстанции, растот на растенијата и е составен дел на многу ензими. Недостатокот се манифестира како интерстицијална хлороза на лисјата, лисјата остануваат мали.

Share
Прочитај повеќе

Ротквицата не бара голема нега

Ротквицата има многу кратка вегетација и, доколку условите се поволни, може да се берат по 30 дена.

Share
Прочитај повеќе

Наводнување со подземи цевки

Главните предности на наводнување со подземните  цевки се тоа што почвата се навлажнува со капиларна експанзија на вода (во зоната на коренот ), така што неговата структура не се влошува, тогаш не се формира прекривка на почвата, не се јавува набивање на почвата, влагата на почвата е скоро секогаш оптимална, помалку се троши вода, растенијата прават подобра употреба на хранливи материи во почвата и не се мешаат во земјоделската механизација.

Share
Прочитај повеќе

Занимливости за Рицинусот

Рицинусот  е растение од тропски и суптропски области. Може да се одгледува и во области со умерена континентална клима.

Share
Прочитај повеќе