Плевел отпорен на газење и косење

И додека на земјоделците не им се допаѓа, како и на оние кои внимателно ги одгледуваат своите тревници, одгледувачите на говеда сакаат ливадарка  и честопати носат говеда на пасишта во областите каде што расте ова растение, што се смета за добра фуражна билка.

Share
Прочитај повеќе

Данска ја отвори најголемата Европска градина

Данците реконструираа стара сала од 7.000 квадратни метри, каде на 14 ката ќе одгледуваат зелена салата, зачински билки и кељ. Планот е да има 15 берби годишно и да се произведуваат 1.000 тони зеленчук само за една година во оваа сала.

Share
Прочитај повеќе

Како ЛЕД-светлината влијае на мирисот и вкусот на зеленчукот?

Вертикалните градини и областите за одгледување затворен зеленчук стануваат сè попопуларни низ целиот свет. Со цел да се создадат оптимални услови за раст и развој на растенијата, наместо сончева светлина, се користат LED светилки. Сепак, се поставува прашањето дали овој вид вештачко осветлување влијае на мирисот и вкусот на зеленчукот?

Share
Прочитај повеќе

Правилна вентилација за добра хибернација на пчелите

Пчеларната кошница е покриена со слој влажен воздух што е малку потопол од надворешниот во текот на зимата. И топлината и влажноста на овој воздух доаѓаат од самото гнездо, бидејќи секој потрошен килограм мед создава килограм вода што треба да излезе од кошницата во форма на пареа.

Share
Прочитај повеќе

Пасењето во исхраната на преживарите

Времето на експлоатација на пасиштата треба да се прилагоди на фазата на вегетација, бидејќи растението со возраста го менува својот хемиски состав и хранливата вредност.

Share
Прочитај повеќе

Придобивки од сувото овошје за здравјето

Сувото овошје како кајсии, брусница, суво грозје, смокви или сливи се  богати со хранливи материи и растителни влакна, бидејќи со отстранување на вода од овошјето, нивната концентрација се зголемува.

Share
Прочитај повеќе

Што треба да знаете за производство и заработка од одгледување на босилек

Пресметката е едноставна – за едно вложено евро, три поврат. Покрај тоа, потребата од лековити билки расте од година во година, така што пласманот е многу полесен и побрз во споредба со другите земјоделски култури.

Share
Прочитај повеќе

Агро бизнис – мини фарма од 100 легла калифорниски црви

Доколку се одлучивте да го започнете одгледувањето на калифорниски црви – 10 легла, еве како изгледа инвестицијата:

Share
Прочитај повеќе

Исхрана на козите во зимскиот период – Сено, пченка и протеински додатоци

Исхраната на козите во зимскиот период подразбира нивно хранење три пати дневно. Правилната исхрана на козите во текот на целата година е еден од условите за успешно одгледување на кози, што е всушност главна цел на секој одговорен одгледувач.

Share
Прочитај повеќе

Креирани се нови сорти на домати кои лечат висок крвен притисок и Паркинсонова болест

Јапонските научници од компанијата Sanatech Seed Co. и универзитетот Tsukuba развија нова сорта на домати со користење на генетски инженеринг.

Share
Прочитај повеќе