(Видео) Меџит Амити: Осигурувањето ќе донесе позитивен развој на сточарството

Меџит Амити е сточар, кој со сточарство се занимава 38 години и тоа ќе биде професијата со која ќе ја дочека и пензијата.  Тој раскажува дека да се одгледува стока е многу тешко, бидејќи постојано се соочуват со проблеми, со штета од волк, од мечка од град, од болести.

Share
Прочитај повеќе

Спречен увоз на свинско месо, заразено со вирус на африканска свинска чума

-Станува збор за пратка со 21.312 тони замрзнато свинско месо, по потекло од Шпанија, земја во која нема пријавено присуство на болеста африканска свинска чума. Во земјава месото е увезено преку граничниот премин Деве Баир, од соседна Бугарија, од регион во кој исто  така не е потврдено присуството на болеста. Целокупното количество месо не е пуштено во промет и се наоѓа во магацините на увозникот. Согласно безбедносните протоколи на Агенцијата за храна и ветеринарство, во текот на денов, месото ќе биде нештетно уништено на депонијата Дрисла, – изјави Атанасов.

Share
Прочитај повеќе

Атанасов на средба со жителите на Двориште

Првиот човек на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов, во придружба на градоначалникот на Берово Звонко Пекевски, вчера вечер одржа средба со жителите на беровското село Двориште.

Share
Прочитај повеќе

Димковски : Заедно со локалната самоуправа активно работиме во спроведување на мерките за превенција од појава и ширење на болеста африканска свинска чума.

„Би сакал да нагласам дека сите превентивни мерки што ги преземаме се за намалување на ризикот од африканска свинска чума, со градоначалникот Бочварски и со ветеринарната стануца тука во Штип ги разгледавме сите мерки кои ги преземавме ние како министерство, затоа што секако, први кои би се соочиле со оваа болест се ветеринарните амбуланти и локалната самоуправа. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, веќе ја подготви програмата со која од 1 септември до 15 октомври сточарите кои не ги исполнуваат биосигурносните мерки ќе добијат парична сума од 3 илјади денари по глава. “, изјави министерот Димковски

Share
Прочитај повеќе

Започна откупот на свињи како дел од мерката за заштита од африканска свинска чума

Од Министерството за земјоделство информираат дека до Владата доставиле информација дека ќе забранат зимско прехранување на дивата свиња со цел да се намали популацијата и да се сведат на минимум ризиците од пренос на африканската свинска чума.

Share
Прочитај повеќе

Алпска раса на коза

Алпската раса има многу тенки и кратки екстремитети, што може да изгледа прилично кревко. Но, напротив, тие се многу упорни, имаат силни копита, кои одвнатре се многу меки и еластични,  а однадвор изгледаат тешки. Повеќето од овие кози имаат кратко влакно, иако на колковите им е подолго.

Share
Прочитај повеќе

Атанасов: Да не се прави сензација од антраксот, болеста не е нова и е под контрола

– Во земјава има 22 т.н. дистрикти во кои антраксот досега бил детектиран. И Долно Строгомиште сега спаѓа во оваа бројка од 22 области каде континурано се преземаат стандардните мерки што, меѓу другото, подразбира и задолжителна вакцинација најмалку 20 години, истакна директорот.

Share
Прочитај повеќе

АХВ забрани увоз на свинско месо и преработки од Србија поради африканска чума

Од петокот, на сила е и донесеното решение за задолжително лабораториско испитување на присуство на вирусот на африканска свинска чума на секоја увозна пратка од свинско месо, производи и преработки од свинско месо, мешовити производи кои содржат свинско месо и други производи од свињи, како и нус производи и деривати на нус производи од свињи.

Share
Прочитај повеќе

Потпишани првите договори, обезбедени вкупно 151 милион денари за набавка на приплоден добиток

Се потпишаа 7  од вкупно пристигнати 70 апликации за Набавка на приполден добиток. Преку оваа мерка на располагање се 151 милион денари, средства се обезбедени од Програмата за рурален развој. Вкупната финансиска поддршка само на овие седум договори изнесува околу 22 милиони денари пари.

Share
Прочитај повеќе

Да се забрани одгледување свињи во несоодветни услови за да се спречи ширење болести

– Да се најде законско решение за воведување забрана за чување свињи на одгледувалишта што немаат воспоставено соодветни биосигурносни мерки со цел спречување на појава и ширење на болести кај животните, вклучително и на африканската свинска чума, за која алармот за опасност од појава и на институциите и на одгледувачите е дигнат на највисоко ниво.

Share
Прочитај повеќе