Уште едно успешно авионско засејување на облаците за заштита од град!

Во текот на вчерашниот ден, Управата за хидрометеоролошки работи преку радарските центри Тополчани и Ѓуриште, во соработка со Аероклуб Скопје, дејствуваше во Пелагонискиот регион и Охридско-Праспанскиот, со што повторно е спречена појава на град која би можела да нанесе штеи врз земјоделското производство.

Share
Прочитај повеќе

Со авионско засејување со сребрен јодит ќе се заштитуваат земјоделските посеви од град

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, заедно со директорот на Управата за хидрометеоролошки работи Костадин Ацевски, на спортскиот аеродром Стенковец, денеска ја најавија авионската заштита на земјоделските површини од временски непогоди, за оваа година.

Share
Прочитај повеќе

Авионското засејување НЕ ВЛИЈАЕ да нема дожд, напротив, градот се претвора во дожд

Градоносните облаци се засејуваат со реагенс на база на сребро јодит откако ќе бидат детектирани од нашите радарски центри во Тополчани и Ѓуриште. Ова влијае исклучиво само како начин зрната град толку да се намалат и да преминат во течна состојба односно дожд.

Share
Прочитај повеќе

Со авионско засејување на облаците, вчера е спречена појава на град врз земјоделски посеви

Првото дејствување врз градоносен облак е во периодот од 16:13 до 16:35 часот во јужниот дел на Пелагонија и Ресенско, каде е дејствувано со 12 палки сребро јодит, а потоа во реонот на Кратово од 17:16 до 17:43 часот со 11 палки. Во 18:03 часот дејствувано е со авионско засејување на потенцијално градоносен облак северо-источно од Свети Николе со 3 палки и во 18:39 часот во Кочанско со 3 палки.

Share
Прочитај повеќе

Уште една успешна интервенција на УХМР за спречување на град со помош на авионско засејување на облаците

Пелагонискиот и Преспанскиот регион во текот на вчерашниот ден (06.06.2020 година) беа зафатени од интензивна нестабилна воздушна маса која доаѓаше од југ. Со цел да се спречи појава на град, Управата за хидрометеоролошки работи преку радарските центри Ѓуриште и Тополчани и Аероклуб Скопје во периодот од 10:15 часот до 16:33 часот извршија авионско засејување на градоносните облаци и потенцијално градоносни облаци со 135 палки, (една палка содржи 400г сребро јодит) со што е спречена  појава на град во овие региони.

Share
Прочитај повеќе

Вчера се изврши првото авионско засејувањ врз градоносни облаци, спречена појава на град во повеќе региони

Второто успешно дејство е изведено во регионот западно од Прилеп во Општина Долнени. Таму  е дејствувано двапати, еднаш во 16:03 часот со шест палки и повторно во 16:23 со уште шест палки. Во овој регион имаше појава на град, а по дејствувањето со авионско засејување врз градоносниот облак, во понатамашниот тек е забележана само појава на пороен дожд.

Share
Прочитај повеќе