Ќе се формира Совет за побрз проток на стоки меѓу Србија, Албанија и Северна Македонија

Србија, Албанија и Северна Македонија ќе формираат Совет за имплементација со цел што поскоро да се забрза протокот на стоки, услуги, луѓе и капитал и да заживее системот на единствени работни дозволи за граѓаните на трите земји на почетокот на 2022 година, изјави Марко Чадеж, претседател на Стопанската комора Србија (ПКС) по состанокот на иницијативата Отворен Балкан.

Share
Прочитај повеќе

Министрите Хоџа и Нуредини на работна средба во Анкара: Создаваме можности за нови инвестиции и соработка во областа на одржливо управување со водни ресурси, заштита и искористување на шумскиот потенцијал

Владина делегација предводена од министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа и министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини денеска во Анкара оствари работна средба со министерот за земјоделство и шумарство на Република Турција, Беким Пакдемирли.

Share
Прочитај повеќе

Потпишан Договорот за фитосанитарна соработка помеѓу РС Македонија и Република Албанија

По потпишувањето, двајцата министри рекоа дека овој договорот е многу важен за создавање на потполно бесплатен коридор за циркулација на земјоделски производи во двете земји и понатамошен чекор кон стратешката иницијатива на „Балканскиот Шенген„ за развој на нашиот регион.

Share
Прочитај повеќе

Преспанско Езеро кај Пустец порибено со 300.000 парчиња подмладок на крап

– Во водите на Преспанско Езеро фрливме околу 300.000 парчиња помладок на крап,што е специфичен вид во водите на ова езеро. Овој подмладок е подготвен во мрестилиштето што го имаме овде. Подмладокот на крап беше со поголема тежина бидејќи има потреба да биде пооформен. Верувам дека со оваа количина значително го збогативме рибниот фонд во езерото- изјави минстерот за земјоделство и рирален развој, Бленди Чучи.

Share
Прочитај повеќе

Делегација од Владата на Република Македонија, предводена од министерот Бардул Даути на средби со стопанственици од Албанија

-Во тек се преговори со Компанијата „Дони Фруитс“, кои скоро инвестираа во Албанија, да го прошират својот бизнис и во Македонија. Се работи за сериозна компанија која се занимава со откуп и дистрибиција на земјоделски производи, преку сопствена дистрибутвна мрежа. Тоа е она што им е потребно на македонските земјоделци, поддршка на пласманот. Посетата беше вистински погодок бидејќи интересот на бизнисмените е голем, а веќе следната година очекувам да се интензивира соработката меѓу бизнис заедницата, со поддршка на владите на двете држави – изјави Мустафа.

Share
Прочитај повеќе

Во Албанија државата им подигна на земјоделците плаcтеници на 1.000 хектари

Албанското министерство за земјоделство неодамна им помогна на земјоделците да подигнат 1.000 хектари пластеници, што беше голем поттик за овој вид на производство. Со ова на земјоделците им се овозможи во текот на целата година да произведуваат краставици, патлиџани, пиперки, брокула, карфиол…, а со производството на пченка и диви и култивирани малини, боровница, костени и тартуфи на отворено.

Share
Прочитај повеќе

Меѓународна работилница за подигнување на јавната свест за заштита на рибите и животната средина на Охридското езеро

Станува збор за меѓународна работилница за подигнување на јавната свест за заштита на рибите и животната средина на Охридското езеро со тема: „Можни идни закани врз рибите и заеднички идни Албанско – Македонски акции и напори“.
Работилницата ќе се одржи во среда 11 април во Охрид.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се формираат работни групи со надлежни институции од Македонија и Албанија за унапредување на трговската размена

Двајцата министри се договорија итно да се формираат работни работни групи составени од надлежните институции на двете држави, а кои што во следниот период треба да одржат состаноци на кои што ќе  отворат сите прашања поврзани со трговската размена, системот на  следливост на млечни и месни производи, како и мерките на двете држави за контролата на искористувањето на пастрмката во Охридското езеро.

Share
Прочитај повеќе

Делови во Албанија поплавени откако се отворија вентилите на хидроцентралите

Албанското Министерство за одбрана потврди дека под вода се над илјада хектари земјиште и дека вонредни тимови се испраќаат за помош на поплавените.

Share
Прочитај повеќе

Бизнисмени од Албанија заинтересирани за инвестиции во македонското земјоделство

Претставниците на бизнис секторот од Албанија, беа заинтересирани за владините политики за субвенции во земјоделството и руралниот развој, пристапот до државно земјоделско земјиште, можности за инвестиции во изградба на откупни центри за земјоделски производи, како и за подигнување на долгогодишни насади со маслинки.

Share
Прочитај повеќе