Помали акцизи за малите произведувачи на алкохол

Според Предлогот, малите дестилерии ќе плаќаат 50 проценти од полната акциза по литар алкохол, а земјоделците –  мали производители 8,5 проценти од полната акциза по литар алкохол. Кај големите производители на алкохол, акцизата останува иста.

Share
Прочитај повеќе

Се укинуваат ограничувањата на времето на продажба на алкохол

Нема да се бараат посебни услови во продажниот објект за продажба на алкохолни пијалаци, ниту ќе се ограничуваат малопродажните објекти во кои ќе се врши продажбата. Продажбата на алкохолните пијалоци ќе се дозволи и во киосците. Исто така со Предлогот на закон не се ограничува времето за продажба на алкохолни пијалаци во малопродажните објекти во трговијата. 

Share
Прочитај повеќе

Алкохол ќе се купува во секое време, но не и на бензинските

Наскоро забраната за продажба на алкохол ќе се укине, а омилениот пијалок ќе може да го купите во секое време што се однесува на вечерните часови. Ограничувањето на времето ќе отиде во историја, но лиценците ќе останат.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се укине временското ограничување за продажба на алкохол

Се намали бројот на трговци на мало кои одлучија да продолжат да продаваат алкохолни пијалаци во рамки на времето пропишано во Законот за трговија. Ваквата состојба ја намали продажбата на алкохолни пијалаци, особено продажбата на вино и пиво во земјата“, се вели во законското образложение.

Share
Прочитај повеќе