Со Функционалната анализа на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, до поефикасни и навремени услуги за земјоделците

“Анализата покажа кои организациони единици се соочуваат со преоптовареност или пак со недоволно работни обврски. Тој податок помага подобро да се дефинираат одговорностите, да се идентификува кои делови ги извршуваат деловните процеси помалку ефикасно од другите и како резултат на тоа, кои организациони единици би требало да се дополнат, променат или да се спојат со други единици, се со цел да се зголеми ефикасноста на работните процеси”. изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Започнува проектот за ,,Функционална анализа на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство“

-Негова цел е зајакнување на капацитетите на МЗШВ, создавање квалитетна администрација и соработка меѓу институциите, што крајно ќе значи навремени и квалитетни услуги за земјоделците и за сите граѓани, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците немаат навика да прават агрохемиска анализа на почвата

Анализите се прават во зависност од кулутурата. Кај градинарските тоа е секоја година, кај полјоделските на две, а кај овошните насади на две до три години. Посебно важни се анализите во овој период од годината пред почетокот на есенската сеидба на житните и овошните насади.

Share
Прочитај повеќе

Направете сами анализа на земјоделското земјиште

-Наполнете ја теглата до половина со земјата;
-Додајте вода до врвот;
-Затворете го капакот и енергично тресете неколку минути;
-Оставете ја теглата најмалку два часа за да се одвојат три слоја: тиња, песок и глина. На дното ќе бидат најтешките делови, камчиња и песок, во средината – глинената честичка, а во горниот слој талог.

Share
Прочитај повеќе

Цената на земјиштето ќе расте, но на долг рок

„Купувањето земја, без разлика дали е нива или плац, е добра но долгорочна инвестиција. Тоа значи дека ако имате вишок пари сега и ако ги вложите може да очекувате заработка по 10, 20 па дури и 50 години. За оние кои имаат кеш тоа е добра одлука, а оние кои сакаат да продадат секогаш се во загуба бидејќи цените имаат тенденција на постојан пораст“ објаснува Мирко Петревски, аналитичар на пазарот со недвижности.

Share
Прочитај повеќе