Бачовски: Објавен јавниот повик за финансиска поддршка за набавени пчелни матици, нерези и назимки

Од денеска е објавен јавниот повик за финансиска поддршка за набавени пчелни матици, нерези и назимки, соопшти директорот на АПРЗ, Никица Бачовски.

Share
Прочитај повеќе

Обука за подобрени советодавни услуги за земјоделците преку проектот РАМОНЕС-ПЛ

За успешни земјоделски практики, прифаќање на иновативни технологии и справување со пазарните и административни предвизици, советодавните услуги имаат незаменлива улога. АПРЗ како давател на тие советодавни услуги кон земјоделците треба постојано да се модернизира и надградува во своите практики.

Share
Прочитај повеќе

Договорно производство на пченка: Откупувачот „Голд Ланд“ на земјоделците им нуди сигурен откуп, пазарна цена и исплата истиот ден

-Она што ви нудиме како компанија е гарантиран откуп, со договор во кој ќе има загарантирана минимална цена под која нема да се оди. Доколку цената за време на откупот биде повисока, ние ќе ви ја платиме повисоката цена. Исто така предноста која ја нудиме е плаќање истиот ден кога ќе ја донесете пченката. Доколку е пред 13 часот, парите ќе бидат на ваша сметка истиот ден, ако ја предадете пченката после 13 часот, средствата ќе ги имате следниот ден – изјави Абдурахмани.

Share
Прочитај повеќе

Трибина во Битола за започнување на Договорно производство на пченка

Се организира прва трибина на 04.02.2021 во Центар за култура во Битола, мала сала, со почеток во 12 часот.

Share
Прочитај повеќе

Во тек е инфо сесија во Битола, за мерка 113, за неповратни 20.000 евра

Во тек е инфо сесија за мерката 113, во дирекцијата на АПРЗ во Битола, за поддршка на земјоделски стопанства за млади земјоделци од 18 до 40 години.

Share
Прочитај повеќе

Денес од 11 часот, Ипард инфо ден во Битола

Денес во Битола, 11 часот, во сала на Советот на општина Битола

Share
Прочитај повеќе

Утре ИПАРД инфо ден во Битола

Утре во Битола, 11 часот, во сала на Советот на општина Битола

Share
Прочитај повеќе

Денес ИПАРД инфо ден во Скопје

Карпош 17 јануари 2020 (петок) 10.00 часот,
Аеродром 17 јануари 2020 (петок) 14.00 часот.

Share
Прочитај повеќе

АПРЗ ВО БРИСЕЛ – Презентација на правото на ЕУ како дел од скринингот

Mинатата недела во Брисел се одржа објаснувачки состанок на кои претставниците на Комисијата детално го презентираа правото на ЕУ во делот на Поглавјето 11 „Земјоделство и рурален развој“, како прва фаза. А потоа како втора фаза ќе се одржат билатерални состаноци со секоја држава и секоја засегната институција од конкретното поглавје. По завршувањето на овие две фази, Комисијата подготвува извештај за скринингот и го презентира на Советот. По извршениот скрининг на соодветното поглавје, Советот одлучува за започнување на преговорите, по препорака на Комисијата.

Share
Прочитај повеќе

И покрај доцнењето есенската сеидба е при крај

Оваа година со задоцнување и во многу тешки услови заради големиот сушен период започна есенската сеидба во Пелагонискиот регион. Но, последните дождови поволно делуваа на почвата со што сеидбата веќе е при крај

Share
Прочитај повеќе