Висина на субвенциите за 2021 година за одржување на постоечки овошни насади со аронија, калинки, јапонско јаболко, киви, маслинки и смокви

-Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат минимум 0,2 ха површина со постоечки овошни насади за секој овошен вид посебно и се регистрирани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства

Share
Прочитај повеќе

Одгледување и придобивки од Аронијата

Посадена во градина, веќе втората година ќе има цутови во групи од по 30 цветови и ќе ги даде првите плодови, а ќе има повеќе плодови ако расте на хранлива почва. После тоа, редовно секоја година ќе дава обилни плодови затоа што нејзините цветови се јавуваат на крајот на мај  кога нема опасност од мраз.

Share
Прочитај повеќе

Се продава овоштарник со аронија во село Жабени

Се продава овоштарник засаден со аронија со 1800 садници во село Жабени.

Share
Прочитај повеќе

Пролетно режење на Аронијата

Во првата година се дозволува развој на 2-3 странични изданоци,кои ќе го формираат првиот спрат на крошната. Во следните три години треба да се формираат и останатите спратови, така да секоја следна година се реже централната оска во височина од 40-50 см од претходниот спрат.

Share
Прочитај повеќе