Министерот Хоџа присуствуваше на Економскиот форум за регионална соработка

Во организација на Кабинетот на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, во координација со кабинетите на претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ и претседателот на Владата на Република Албанија, Еди Рама, а во соработка со стопанските комори од регионот, денеска во Скопје се одржа Економски форум за регионална соработка на кој присуствуваше и министерот Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Не прифаќам уцени, и мелничарите се виновни за состојбата

Мислам дека ќе се изнајде решение, но поставување уцени нема никогаш да прифатам, а не верувам дека таков начин ќе прифати и Владата.

Share
Прочитај повеќе

Официјално затворање на проектот „Воведување и спроведување на мерките за Заедничко уредување на пазарите“

Со свечена церемонија, на која ќе присуствува министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, денеска во Скопје официјално ќе се затвори проектот „Воведување и спроведување на мерките за Заедничко уредување на пазарите”.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Ќе се надминат атминистративните бариери за штетите предизвикани во земјоделството во Арачиново, Гази Баба, Могила,Струмица

Покрај одлуката за олеснување на мерките за заштита од пандемијата КОВИД-19, на денешната седница ги донесевме и следниве одлуки:

Share
Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Важна информација: Министерот Хоџа најавува продолжување на рокот за пријавување за субвенции

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа денес најави продолжување на рокот за аплицирање за субвенции.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Ќе контролираме, ако тој што го купил земјиштето не го исполнува бизнис планот, МЗШВ без судска постапка може да го раскине договорот

Министерот за земјоделство, Аријанит Хоџа, на прашањето како ќе се контролира продажбата на земјоделско земјиште, дали законот би можело да го злоупотребат оние што ќе го купат земјиштето, тврди дека нема да се дозволи таква злоупотреба.

Share
Прочитај повеќе

Битиќи и Хоџа во посета на ЈП „Хидросистем Злетовица“

– Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, денеска ќе го посетат јавното претпријатие за извршување на водостопански услуги „Хидросистем Злетовица“ и ќе направат увид на „Зафат 3“ – зафатна градба за водоснабдување на Штип, Свети Николе, Лозово и Карбинци, информираат од Владата.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа на средба со координаторот на ООН во РСМ – Развивање одржливи системи за храна, кои ќе водат грижа за економскиот, социјалниот апсект и за животната средина

На денешната средба на министерот Хоџа со Постојаниот координатор на Организацијата на Обединетите нации во Република Северна Македонија, г-ѓа Росана Дуџак, потенцирано е дека со потпишувањето на новата Рамка за соработка за одржлив развој 2021 – 2025, утврдени се приоритетните области за поддршка на нашата земја од агенциите на ОН, во која земјоделството, шумарството и водостопанството се едни од клучните сектори. Г-ѓа Дуџак го инфомираше министерот Хоџа за подготовките во пресрет на Светскиот самит за храна што ќе се одржи во ноември годинава, на кој централна тема се земјоделските системи и нивното усогласување со Целите на одржлив развој. Нашата држава ќе биде дел од овој глобален процес во рамки на Агендата 2030.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа ја потпиша резолуција за шумите во Европа, „Иднината што ја сакаме: шумите ни се потребни“

Министерот Хоџа денеска учествуваше на министерската видеоконференција „FOREST EUROPE“. На видеоконференцијата учествуваа и другите министри од европските држави.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Пописот ни е битен за да видиме на колку луѓе земјоделството им е основна дејност

„Ние имаме Фарм-регистар кој е битен за податоците што се земаат за плаќање на субвенции. По сознанијата што ги имам, последната бројка се движи над 80.000 земјоделци“, изјави министерот за земјоделство, Аријанит Хоџа за емисијата „24 анализа“.

Share
Прочитај повеќе