Работилница на тема „Воспоставување на земјоделски осигурителен пул”

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа денеска ќе учествува на почетокот на работилницата „Воспоставување на земјоделски осигурителен пул“.

Share
Прочитај повеќе

Работилница на тема „Воспоставување на земјоделски осигурителен пул”

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа денеска ќе учествува на почетокот на работилницата „Воспоставување на земјоделски осигурителен пул“.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа на средба со производителите на тутун

Бројот на откупните пунктови, динамиката и интензитетот на откуп беа темите за кои се разговараше. Остануваат уште дваесет дена до истекот на крајниот рок, период за кој треба сите заедно да вложиме напори како би се откупил вишокот на тутун.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа оствари средба со производителите и откупувачите на зелка од Струмица

На средбата се разговараше за почетокот на откупот на пролетната зелка. Се разменија информации за актуелната состојба, за количините на произведена зелка на отворено и во затворен простор, состојбата со пласманот на домашниот и странскиот пазар како и реализираниот извоз од минатата година.

Share
Прочитај повеќе

Турски инвеститори заинтересирани за земјоделски инвестиции во Македонија

Вчера одржав состанок со потенцијални инвеститори од Република Турција кои се подготвени да инвестираат во земјоделско производство во нашата земја и да отворат капацитети за преработка на овошје. Проф. Д-р. Cem Zorly, еден од сопствениците на конзорциумот Зорлу, како и ректорот на Универзитетот Неџбедин Ербакан, се меѓу заинтересираните инвеститори кои сметаат дека нашето земјоделско производство има голем потенцијал и одлични климатски услови за одгледување овошје.

Share
Прочитај повеќе

Потпишување на првите договори од Договорното производство на пченка

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа денеска во просториите на Групацијата „Везешари“ присуствуваше на потпишување на првите договори меѓу земјоделците и откупувачот, компанијата „Голд Ланд“.

Share
Прочитај повеќе

Вчера во Ресен доделени 7 договори преку Ипард програмата за набавка на приклучна земјоделска механизација

Со помош на  средствата од ИПАРД 2 програмата сериозно го модернизираме домашното земјоделство, ги намалуваме производните трошоци, но, и работните часови на нива, а домашното производство станува поконкурентно“ изјави Бачовски.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Владата и МЗШВ им излегуваат во пресрет на оризопроизводителите, во напорите да се амортизираат последиците од корона кризата

Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, за најавениот протест на оризопроизводителите, во интервју за Локално, тврди дека се остварени средби по што е донесен заклучок да се зголеми финансиската поддшка во рамки на подмерката за ориз без сертифициран семенки материјал.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа:АФПЗРР веќе ги обработува барањата за исплата на субвенции по сите мерки, ќе следат и повиците за Млад земјоделец, 10 000 евра и рурална жена

Во интервју за Локално.мк министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа говори за актуелните случувања во агрокомплексот, исплатата на субвенциите, очекуваните повици за мерките на Владата, за најавениот протест на оризопроизводителите и други актуелности.

Share
Прочитај повеќе

Арјанит Хоџа оствари работна средба со амбасадорот на Чешка

Амбасадорот Томан вети дека Чешка, како земја-членка на ЕУ, и во иднина ќе ја развива соработката во областа на земјоделството со нашата држава.

Share
Прочитај повеќе