Потврден нов случај на африканска чума кај свињите

Врз основа на лабораториски наоди кои вчера, доцна попладне ги доби Агенцијата  за храна и ветеринарство (АХВ) од Институтот за ветеринарна медицина при Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје, потврден е нов, изолиран случај на болеста африканска чума кај питомата популација свињи во село Петралица, општина Ранковце, кое се наоѓа во високоризичната зона во однос на оваа болест.

Share
Прочитај повеќе

Африканска чума потврдена во Долно Којнаре, вонреден попис во Умин Дол, Љубодраг и Ново Село

Африканска чума кај свињи е регистрирана и лабораториски потврдена во едно одгледувалиште во кумановското село Долно Којнаре, додека во Умин Дол, Љубодраг и Ново Село откако се пронајдени угинати свињи кај депонијата кај Никуштак се спроведува вонреден попис и клинички се прегледуваат одгледувалиштата, соопштија денеска за МИА од Агенцијата за храна и ветеринарство.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски: Со депопулацијата досега опфатени 3.348 свињи од кои 3.215 се еутаназирани

Со депопулацијата за спречување на африканската чума, досега се опфатени вкупно 3 348 свињи од кои 3 215 се еутаназирани, вели за МИА директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Николче Бабовски.

Share
Прочитај повеќе

Африканска свинска чума во одгледувалишта во три кумановски села

Во одгледувалиштата во кумановските села Умин Дол, Ново Село и Љубодраг има појава на африканска чума, соопшти вчера општинскиот штаб за заштита и спасување, кој заседаваше заради појава на свинска болест, африканска чума, пренесе МИА.

Share
Прочитај повеќе

Состојбата со африканската свинска чума во земјава е стабилизирана и нема појава на нов случај

-Во просториите на МЗШВ денеска се одржа првиот состанок на Координативното тело за мониторинг и спречување на ширењето на болеста Африканска свинска чума, кој се одржа во широк состав.

Share
Прочитај повеќе

По барање од здруженијата во свињарскиот сектор ќе се формира координативно тело за следење и спречување на африканската свинска чума

Министерот Љупчо Николовски во текот на вчерашниот ден соопшти дека до Владата ќе биде доставено барање за формирање на координативно тело за следење и спречување на африканската свинска чума.

Share
Прочитај повеќе

Потврден нов случај на болеста африканска чума кај свињите

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ги известува одгледувачите на свињи дека од Ветеринарниот институт при Факултетот за ветеринарна медицина Скопје доби потврда за појава на нов случај на болеста африканска чума кај свињите во едно одгледувалиште со екстензивен начин на чување свињи во село Моштица, општина Македонска Каменица.

Share
Прочитај повеќе

Заразени 16000 свињи во Полска – Германија крева гранична ограда

За германските производители на свинско месо, добрата вест е дека Виетнам повторно дозволува увоз на нивно свинско месо. Минатата година земјите-членки на Европската Унија извезуваа дури 95.000 тони свинско месо во таа земја, а скоро 20.000 тони беа од Германија.

Share
Прочитај повеќе

Потврден уште еден случај на африканска свинска чума во Србија

Африканската свинска чума сè уште се шири во соседна Србија. Заразната болест е дијагностицирана на фарма во населеното место Глободер, потврдено е од Одделот за републичка ветеринарна инспекција во Крушевац, пренесува РТС.

Share
Прочитај повеќе

Поради африканската свинска чума забранет увозот на живи животни и производи од животинско потекло кои потекнуваат и транзитираат низ Република Србија

Заради спречување на нејзина појава и ширење на сила се решенијата за забрана за увоз и транзит на живи животни, производи и нуспроизводи од животинско потекло кои потекнуваат и транзитираат низ земјите и регионите каде е потврдено нејзиното присуство.

Share
Прочитај повеќе