Симулациска вежба во рамки на проектот “Африканска чума кај свињите – подготвеност и брзо постапување”

Агенцијата за храна и ветеринарство во соработка со Организацијата за земјоделство и храна на Обединетите Нации – ФАО, утре и задутре во Берово, во рамки на проектот “Африканска чума кај свињите – подготвеност и брзо постапување”, ќе одржи симулациска (практична) вежба за тестирање на системот на подготвеност во справувањето со оваа болест која не е присутна во земјава.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Колењето на свињи во селските домаќинства да се изврши крајно внимателно

За да се елиминира секаква можност од евентуална појава и спречување на вирусот на африканска свинска чума и други болести, но, и заради лична заштита, неопходно е да се води сметка колењето на свињите да се изврши во ограден простор (начесто двор), каде пристап нема да имаат други животни и домашни миленици. Површината на која ќе се врши колењето (бетонска или друг тип на површина која лесно се одржува), треба да може лесно да се измие со вода и да се дезинфицира.

Share
Прочитај повеќе

Реакција на АХВ: Болеста африканска свинска чума ја нема во Македонија

Одговори за тоа до каде е истрагата за пратката со шпанското месо, по нејзиното завршување ќе ја даде Европската унија, а Агенцијата за храна и ветеринарство како и досега навремено и транспарентно ќе информира за тоа. “Неодговорниот” однос во пристапот со африканската свинска чума, како што тврди Трипуновски, за среќа, во Република Северна Македонија досега дава позитивни резултати, односно, болеста ја немаме во државава, иако, како што вели и тој, таа беснее во регионот.

Share
Прочитај повеќе

Опасната Африканска свинска чума стаса до Бугарија

-АЛАРМАНТНА И ОПАСНА е состојбата со појавата на вирусот Африканска свинска чума за која нема лек ни вакцина, може да го уништи свињарството во земјава и сите фарми да се затворат, а луѓето да останат без работа.
Колку е сериозна ситуацијата и што треба да се превземе, денеска во 10 часот прес конференција ќе одржи директорот на АХВ, Зоран Атанасов, истакна Ленче Николовска.

Share
Прочитај повеќе

Нов теренски прирачник на ФАО за Aфриканска свинска чума

Целта на овој прирачник е на ветеринарните техничари и лабораториските дијагностичари да им ги обезбеди потребите информации за брзо дијагностицирање и реагирање при епидемија или случај на Африканска свинска чума. Одгледувачите на свињи, ловците и шумските чувари исто така ќе имаат полза од прирачникот.

Share
Прочитај повеќе

Експерти ги здружуваат силите за превенција од африканска свинска чума на Балканот

ФАО спроведува итен проект насловен “Итна подготвеност против африканска свинска чума на Балканот”, со денешната работилница како прв чекор во дефинирањето на стратегии за превенција и контрола на болеста во регионот и идентификација на проблематичните прашања на граничната контрола, јавната свест, биосигурноста итн.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Во Македонија нема „африканска свинска чума“

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) го демантира известувањето пратено до собирачите на други шумски производи испратено од „Македонски шуми“ ПСШ Демир Капија во кое се тврди дека во Република Македонија е потврдена појавата на опасната заразна болест „африканска свинска чума“ кај диви свињи.

Share
Прочитај повеќе

Атанасов: Граѓаните да не носат храна од животинско потекло од Бугарија

– Агенцијата донесе решение за забрана за увоз и транзит на свињи, производи и нус производи од свинско месо од овој регион во Бугарија со цел заштита од внесување на вирусот, рече Атанасов, кој беше во посета на свињарската фарма „Агро софт“ во близина на Велес.

Share
Прочитај повеќе

Македонската почва погодна за африканска краставица

Киваното е единствена билка која поседува олеинска киселина достапна за организмот во природен облик.  Кај нас се одгледува како едногодишна култура, а првото комерцијално производство започна во 2014 година во околината на Штип.

Share
Прочитај повеќе