Бабовски: АХВ ќе потпише меморандум за соработка со Канцеларијата за ветеринарство на БиХ

Во пресрет на „2 Форум на директори на ветеринарните служби од земјите од Западен Балкан зa комуникација и соработка” кој утре и задутре ќе се одржи во Охрид, а чиј домаќин е Агенцијата за храна и ветеринарство, првиот човек на Агенцијата, Николче Бабовски, денес оствари работен состанок со Саша Бошковиќ, директор на Канцеларијата за ветеринарство при Министерството за надворешна трговија и економски односи на Босна и Херцеговина.

Share
Прочитај повеќе

Од пазарот се повлекува целото производство на Киндер од Белгија

Атлантик Трејд Скопје ДОО Скопје  ја информира Агенцијата за храна и ветеринарство дека го проширува повлекувањето од пазарот на целото производство (сите серии и производи со сите рокови на употреба) на Киндер Шокобонс (46 и 125 гр.), Киндер Сурпрајз  Макси 100г и Киндер Мини Микс Пелуче (133 гр.).

Share
Прочитај повеќе

Нов случај на птичји грип кај дива птица во Штипско

Доколку граѓаните најдат угината дива птица во природата, апелираме за тоа да го известат најблиското ветеринарно друштво или Агенцијата за храна и ветеринарство.

Share
Прочитај повеќе

АХВ и црногорската Управа за безбедност на храна ќе потпишат меморандум за соработка

Официјализирање на соработката и унапредување на активностите меѓу двете институции, на полето на безбедноста на храната, храната за животни и ветеринарството, но и размена на искуства, договорија на денешниот работен состанок директорот на Агенција за храна и ветеринарство (АХВ) Николче Бабовски и Владимир Џаковиќ, директор на Управата за безбедност на храна, ветеринарни и фитосанитарни прашања на Република Црна Гора, кој ја предводи делегацијата од оваа институција, која денес и утре ќе биде гостин на АХВ

Share
Прочитај повеќе

АХВ најави законска постапка за инспекторот од ПЕ во Берово

Агенцијата за храна и ветеринарство преку соопштение ја осудува и се оградува од постапката на инспекторот од подрачната единица на АХВ во Берово, во снимката која била објавена во медиумите и на социјалните мрежи.

Share
Прочитај повеќе

АХВ објави соопштение за покажување на интерес за именување на членови на Комисијата за заштита и благосостојба на животните

Врз основа на член 10 став (1), (3) и (12) од Законот за заштита и благосостојба на животните (“Службен весник на Република Македонија” бр. 149/14, 149/15 и 53/16) и Правилникот за постапката за именување и разрешување на членовите на Комисијата за заштита и благосостојба на животните, содржината на деловникот за работа на комисијата и висината на надоместокот за работата на комисијата (“Службен весник на Република Македонија” бр.51/18), Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Северна Македонија објавува соопштение за покажување на интерес за именување на пет члена од редот на истакнати стручни и научни лица од областа на заштитата и благосостојбата на животните и едно лице претставник на невладините организации заради формирање Комисија за заштита и благосостојба на животните.

Share
Прочитај повеќе

АХВ дел од глобалната кампања по повод Светската недела за свеста за антибиотиците

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) и оваа година е дел од глобалната кампања за одбележување на Светската недела за свеста за антибиотиците и Европскиот ден за свеста за антибиотиците кои се одбележуваат од 18 до 24 ноември.

Share
Прочитај повеќе

Во третиот квартал уништени над 95 тони небезбедна храна

Повеќе од 95 тони небезбедна храна уништија инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) и операторите за храна од јули до септември во рамки на спроведените 11 270 инспекциски контроли.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски: Граѓаните да бидат мирни, храната е безбедна

Граѓаните можат да бидат мирни. Храната што ја јадеме е безбедна. Контролите се континуирани и зајакнати, надзорот се засилува, а бројот на инспекции е зголемен, уверува директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Николче Бабовски.

Share
Прочитај повеќе

АХВ информира за повлекување од продажба на уште еден сладолед и напиток од кокос

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ги информира потрошувачите дека операторот со храна АЛМА М Дооел, од пазарот врши отповикување на сладоледи БАУНТИ ЕКСТРА стапче 1х24 (51.6 гр), поради утврдено присуство на етилен оксид.

Share
Прочитај повеќе