Високите температури закана за безбедноста на храната и за здравјето на животните

Најавеното зголемување на дневните температури, кои според метеоролозите во одредени региони ќе надминат 40 степени Целзиусови, ги зголемуваат ризиците од труење со храна и претставуваат потенцијална опасност и за здравјето на животните.

Share
Прочитај повеќе

Граѓаните јадат безбедно овошје и зеленчук

Паушални и невистинити се тврдењата објавени на интернет порталот skopjeinfo.mk, со кои во текстот со наслов “Домати и краставици во јануари – од пазар се враќаме со ќеси полни отрови”, тенденциозно и без аргументи, на граѓаните им се пласираат невистини бека јадат небезбедно овошје и зеленчук.

Share
Прочитај повеќе

Засилените контроли одамна се дел од работењето на АХВ

Повеќе од 25 илајди инспекциски контроли спроведени само во првите 6 месеци од годинава се доволна потврда за посветеноста на институциите кога е контролата на безбеднсота на храната во прашање.

Share
Прочитај повеќе

АХВ подготвена за отворање на Поглавјето 12

Агенцијата за храна и ветеринарство е подготвена за отворање на Поглавјето 12 – Безбедност на храната, ветеринарна и фитосанитарна политика, од преговарачкиот процес за пристапување на земјава кон Европската унија, согласно новата методологија на Европската комисија.

Share
Прочитај повеќе

АХВ со вонредни инспекциски контроли кај операторите со храна во туристичките центри Дојран, Охрид и Струга

Во трите туристички центри спроведени се вкупно 128 контроли при што кај 61 оператор со храна се констатирани неусогласености кои се однесуваат на недоволна хигиена во објектите, неправилно декларирање на храната, нередовно вршење на задолжителните здравствено – хигиенски прегледи на вработените, неуредно и нередовно водење на записите согласно пропишаните процедури за Добра производствена и Добра хигиенска пракса и HACCP. Како небезбедни поништени се приближно 218 килограми храна, најголем дел месо и подготовки од месо и јајца.

Share
Прочитај повеќе

Спроведено анкетно истражување – Однесување на потрошувачите во РСМ – Практики во однос на безбедноста на храната во домот

Според Светската Здравствена Организација над 30-40% од случаите на заболувања поврзани со храната се јавуваат во домот. Многу истражувања и студии докажаа дека несоодветна манипулација со храната, лоша хигиена и практики во домот го зголемуваат ризикот од инфекции во домаќинствата.

Share
Прочитај повеќе

Само 15 до 20 компании во Македонија го применуваат стандардот за безбедност на храната

Стандардот ИСО 22000:2005,  кој е прв меѓународен стандард што ја третира безбедноста на храната и кој во многу европски земји го има заземено местото на ХАСАП стандардот кај нас, го имаат имплементирано само 15 до 20 компании

Share
Прочитај повеќе

Суровото млеко ќе се продава во млекомати, а сирењата на нашите баби во маркетите

Наскоро индивидуалните земјоделски производители ќе можат легално да ги продаваат своите производи во маркетите. При тоа, ќе бидат загарантирани барањата за безбедност на храната, но и ќе се заштити традиционалното производство на храна од животинско производство.

Share
Прочитај повеќе

Објавени мониторинг програмите за безбедност на храната и храната за животните

Со цел обезбедување на висок степен на заштита на здравјето на луѓето, Агенцијата за храна и ветеринарство донесе пакет програми за мониторинг на безбедност на храна и храната за животни за 2019 година.

Share
Прочитај повеќе