Неповратни 10.000 евра за започнување на семеен агробизнис

Грантовите освен за вино, млеко и месо наменети се и за производство на нетрадиционални производи како што се – ароматични, лековите и зачински билки.

Share
Прочитај повеќе

Црвен кардинал, кралот на трпезното грозје

Сортите од трпезно грозје, најчесто се користат за консумирање во свежа состојба или се преработуваат со сушење, конзервирање, кандирање итн. Некои од сортите исто така може да се користат за производство на вино, но за поголемиот дел од него и не доаѓа во предвид поради неговата примарна намена.

Share
Прочитај повеќе

Колку пари има во бизнисот со цигари и тутун?

Бизнисот со цигари и тутун и покрај многубројните строги ограничувања и останува економска дејност од која може да се егзистира пристојно.  Најголемата тутунска компанија во седиште во Македонија е „Империјал тобако ТКС Скопје“. Неговиот оперативен профит лани е 10 отсто од приходите од продажба

Share
Прочитај повеќе

Одгледувањето риби се смета за бизнис на иднината

Мрсните риби како лосос, пастрмка, сардини, туна и скуша имаат поголемо количество на нутритивни состојки базирани на масти. Таму се содржи и витаминот Д, кој е растворлив во масти. Многу луѓе имаат дефицитет од овој витамин. Тој функционира како стероид во организмот. Мрсните риби се богати и со Омега 3 масните киселини. Овие масни киселини се круцијални за функционирањето на телото и мозокот. Тие исто така спречуваат настанување на многу заболувања.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски во Р. Чешка на бизнис средби со македонски и чешки компании

-Нашата посета на Република Чешка доаѓа во вистинско време, бидејќи развојот на сточарството, вклучително и на млекопроизводството, е од посебен интерес во креирањето на политиките на Владата на РСМ и на Министерството за земјоделство, шумарство и вододостопанство. Индустријата за млеко и млечни производи е еден од најважните сегменти во агро-индустрискиот комплекс, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Собирањето шумски плодови меѓу бизнис и заштита на биодиверзитетот

Преку стандарди за добра собирачка практика, подобрување на законските прописи од оваа област, квалитет и чување на собраниот материјал и негово финализирање во брендиран производ може да се подобрува собирањето шумски плодови и тоа да биде сериозен бизнис, оценија собирачите, откупувачите и експертите, кои преку организирање обуки во струмичкиот регион ја актуелизираат оваа стопанска дејност.

Share
Прочитај повеќе

Активно се работи на подготовка на првото законско решение за донирање на храна

Креирањето на одржлива програма за поддршка на ранливите категории граѓани, преку донирање на храна од страна на бизнис операторите, во кој активно ќе бидат вклучени невладиниот сектор и државата, за што постои целосна поддршка од Владата, според заменик директорот Мемед, треба да биде во насока на создавање и обезбедување на целосна следливост на храната која ќе се донира и гарантирање на нејзината безбедност за крајните потрошувачи.

Share
Прочитај повеќе

Предности зошто да подигнете насад со орев

Плодот од орев секогаш има свој пазар, лесно може да се продаде и откупот е гарантиран.

Share
Прочитај повеќе

Шипката – исплатлив агро бизнис

„Пазарот е голем, цената расте, и оваа сезона беше 80 динари по килограм. Во однос на другите култури како малина и слива, нивните цени беа ниски и шипката се покажа како поисплатлива“ – вели Александар Продановиќ.

Share
Прочитај повеќе

Жалфијата – исплатлив агро бизнис

До 3000 евра може да се заработи по хектар од жалфија, а ако се засади во стакленици, профитот е неколку пати повисок. 
Производството на лековити билки придонесува побрзо и полесно да се заработи за разлика од некои други земјоделски производи. 

Share
Прочитај повеќе