Домашното магаре го извезуваме „на црно“, а соседите го чуваат и прават бизнис

Домашното магаре во Македонија е загрозен вид и полека изумира, додека околните земји од него прават сериозен бизнис. Произведуваат сирења што чинат 1.000 – 1.500 евра килограм, скапи козметички препарати посебно за нега на кожа, а се продава и млекото, по 30 – 50 евра за литар. Во Италија дури има и посебни кланици за производство на магарешко месо кое достигнува 20 – 50 евра за килограм. 

Share
Прочитај повеќе

Конференција „Менаџирање и искористување на ЕУ фондовите за земјоделство“

Бизнис конференција на тема „Менаџирање и искористување на ЕУ фондовите за земјоделие – Претставување на бизнис моделот на Платежната агенција на Република Словенија“ организираат денеска Агенцијата за земјоделие и рурален развој на Република Словенија, во соработка со словенечката Амбасада и Стопанската комора на Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Бизнис делегација од Сингапур заинтересирана за инвестиции во откупно-дистрибутивни центри

“Инвестиции за микро-финансирање на мали и средни земјоделски стопанства, организирање на сертификација и семепроизводство на автохтони култури” – ова се дискутираше на вчерашниот состанок на министерот Љупчо Николовски, со претставници на компании од областа на земјоделството од Сингапур.

Share
Прочитај повеќе

Со одгледување на боровинки до профитабилен агро бизнис

Ако добро ја насадите, на еден хектар може да добиете околу 15 садници со боровинки. Едно семејство кое започна со овој бизнис говори дека на почетокот започнале со 200 хектари, а сега имаат околу 900.

Share
Прочитај повеќе

Бизнисмени од Албанија заинтересирани за инвестиции во македонското земјоделство

Претставниците на бизнис секторот од Албанија, беа заинтересирани за владините политики за субвенции во земјоделството и руралниот развој, пристапот до државно земјоделско земјиште, можности за инвестиции во изградба на откупни центри за земјоделски производи, како и за подигнување на долгогодишни насади со маслинки.

Share
Прочитај повеќе

Како да заработувате од билки и зачински растенија

Почетокот може да биде каприц, но може многу брзо да се претвори во добар приход. Изберете неколку билки како босилек, копар, мајчина душица, оригано, целер и магдонос и започнете кон крајот на зимата од семе. 

Share
Прочитај повеќе

Пчеларството може да биде сериозен бизнис

Пчеларството економски ќе се исплати многу повеќе и може да стане сериозен бизнис доколку се отстранат техничките недостатоци во овој сектор. Според експертите, потребен е селектиран репроматеријал, матици и роеви, медоносни растенија и селидбено пчеларење.

Share
Прочитај повеќе