Утринската во Битола -8, а дневната до 7 степени

Утрово најстудено со -8 степени беше во Битола, -6 Прилеп, -5 Попова Шапка, -4 Тетово, Д. Капија, Скопје-Петровец, -3 Штип, -2 Струмица, Крушево, Куманово, Скопје – З.Рид, Виница, Берово, Маврово, -1 Охрид, Претор, Кр.Паланка, 2 Гевгелија.

Share
Прочитај повеќе

НАЈСТУДЕНО ВО БИТОЛА

Утрото ќе биде претежно ведро и студено, преку денот сончево со мала до умерена облачност. Ќе дува слаб ветер од северозападен правец. Максималната температура ќе биде во интервал од -3 до 5 степени.

Share
Прочитај повеќе

Договорно производство на пченка: Откупувачот „Голд Ланд“ на земјоделците им нуди сигурен откуп, пазарна цена и исплата истиот ден

-Она што ви нудиме како компанија е гарантиран откуп, со договор во кој ќе има загарантирана минимална цена под која нема да се оди. Доколку цената за време на откупот биде повисока, ние ќе ви ја платиме повисоката цена. Исто така предноста која ја нудиме е плаќање истиот ден кога ќе ја донесете пченката. Доколку е пред 13 часот, парите ќе бидат на ваша сметка истиот ден, ако ја предадете пченката после 13 часот, средствата ќе ги имате следниот ден – изјави Абдурахмани.

Share
Прочитај повеќе

Трибина во Битола за започнување на Договорно производство на пченка

Се организира прва трибина на 04.02.2021 во Центар за култура во Битола, мала сала, со почеток во 12 часот.

Share
Прочитај повеќе

Известување за достава на барања за проценка на штети

По вчерашното невреме во Битолско се повикуваат сите земјоделци од општината, во чии што земјоделски површини е направена штета, најдоцна до 13.07.2020 до 15:30 часот, да достават:

Барање до Комисијата за проценка на штета;
Имотен лист од површината на која се наоѓа земјоделската култура.

Share
Прочитај повеќе

Битола со свој пункт за скрининг на корона вирусот

2.Побарана е сосласност од СВР Битола општината да добие дозвола да преземе мерки, сите возила кои влегуваат во градот да поминат преку „дезинфекционо корито“.

Share
Прочитај повеќе

Преку Програмата за рурален развој, по цели 40 години, реконструиран патот од село Кажани до село Маловишта

Освен овој проект, во општина Битола се реализираат и други 6  проекти одобрени од страна на  Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, односно Битола ќе се поддржи со вкупен грант од 38 милиони денари. 

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците од Егри го усвоија планот за консолидација на земјоделско земјиште, за прв пат 336 хектари земјоделско земјиште се окрупнуваат

Конкретно, во Егри, со консолидацијата, бројот на уситнети парцели се намали за околу три и половина пати. Поточно, почетните 874 парцели се намалува на 260 окрупнети парцели, а просечната големина на парцелите од 0,38 ха пред консолидацијата, се зголеми на околу 1,3 ха по консолидацијата. Или претходно просечниот број на парцели по сопственик бил повеќе од четири парцели. Сега со консолидацијата просекот е околу една до две парцели на сопственик.

Share
Прочитај повеќе

Денес од 11 часот, Ипард инфо ден во Битола

Денес во Битола, 11 часот, во сала на Советот на општина Битола

Share
Прочитај повеќе

Утре ИПАРД инфо ден во Битола

Утре во Битола, 11 часот, во сала на Советот на општина Битола

Share
Прочитај повеќе